torsdag, mars 28, 2024

Skapa befriande innehåll

LISTA – De bästa...

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...
HemSpelVira regler

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så att du kan lära dig spela det hemma!

Förberedelser

Vira spelas traditionellt med 3 spelar, 4 går också bra men då får man turas om att stå över. Allt du behöver är en standard kortlek utan jokrar. Enligt tradition behövs också en virapulla.

Regler och spelordning

Börja med att dela ut tretton kort till varje spelare. De övriga korten läggs i en hög i mitten av bordet. Därefter sker budgivningen som avgör vem som är spelförare och vilket kontrakt som ska spelas. Spelföraren spelar alltid ensam mot de resterande två spelarna.

Det finns ett antal kontrakt, som till exempel trumfspel, där spelföraren måste vinna eller nå över ett visst antal stick. Ett annat exempel är misärspel som går ut på att spelföraren inte får vinna något stick alls.

Kontrakten avgörs genom sticktagning, spelarna måste om möjligt följa färg, men är annars fria att spela vilket kort som helst. Det högsta kortet i den utspelade färgen vinner. Om en trumfrunda spelas vinner det högsta trumfkortet.

När sticktagningen är över räknar man hur många rundor som spelföraren vann. Om kontraktet är uppfyllt har spelföraren gått hem, om hen missar kontraktet med en förlust har hen gått bet, och om hen missar kontraktet med två eller fler förluster har han gått kodilij.

Vinster och förluster markeras med en ”virapulla”, en spelmarker. Enligt tradition består virapullan av en cirkulär burk med fyra olika skålar med markörer i olika färger. Spelarna får varsin färg och den tomma burken funderar nu som kassa under spelets gång. Om en spelare går bet eller koilij betalar hen till pullan, och en spelare som uppfyllt kontraktet får betalt ur pullan. Vid spelets slut delas pullans innehåll ut mellan spelarna.

Vira – inte virra!

Detta är bara några grundläggande regler för att spela Vira-kortspel, och det finns många olika varianter som kan spelas. Det kan verkar mycket att ta in vid första åsyn, men tack vare spelet anpassningsbarhet passar det dem allra flesta! Oavsett om du spelar med tre eller fyra personer är det garanterat ett roligt och spännande spel! Så ta din kortlek och gör dig redo för en trevlig runda Vira! Lycka till med att spela!

Fortsätt läsa

LISTA – De bästa platserna att tälta i Sverige

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och Sverige har en mängd fantastiska platser för camping. Här kommer en lista på några av de bästa platserna för camping i Sverige, där du kan njuta...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter att vara en populär del av spelvärlden. Spelet skapades av den amerikanske ingenjören Charles Darrow på 1930-talet och har sedan dess blivit ett av de mest...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med sin enkla och på så vis tidlösa underhållning. Detta sällskapsspel har blivit en favorit bland både tonåringar och vuxna och fortsätter att locka till sig nya...