tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...

En lista för att...

Även om det är många av oss som fortfarande dagdrömmer oss tillbaka till...
HemSpelVira regler

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så att du kan lära dig spela det hemma!

Förberedelser

Vira spelas traditionellt med 3 spelar, 4 går också bra men då får man turas om att stå över. Allt du behöver är en standard kortlek utan jokrar. Enligt tradition behövs också en virapulla.

Regler och spelordning

Börja med att dela ut tretton kort till varje spelare. De övriga korten läggs i en hög i mitten av bordet. Därefter sker budgivningen som avgör vem som är spelförare och vilket kontrakt som ska spelas. Spelföraren spelar alltid ensam mot de resterande två spelarna.

Det finns ett antal kontrakt, som till exempel trumfspel, där spelföraren måste vinna eller nå över ett visst antal stick. Ett annat exempel är misärspel som går ut på att spelföraren inte får vinna något stick alls.

Kontrakten avgörs genom sticktagning, spelarna måste om möjligt följa färg, men är annars fria att spela vilket kort som helst. Det högsta kortet i den utspelade färgen vinner. Om en trumfrunda spelas vinner det högsta trumfkortet.

När sticktagningen är över räknar man hur många rundor som spelföraren vann. Om kontraktet är uppfyllt har spelföraren gått hem, om hen missar kontraktet med en förlust har hen gått bet, och om hen missar kontraktet med två eller fler förluster har han gått kodilij.

Vinster och förluster markeras med en ”virapulla”, en spelmarker. Enligt tradition består virapullan av en cirkulär burk med fyra olika skålar med markörer i olika färger. Spelarna får varsin färg och den tomma burken funderar nu som kassa under spelets gång. Om en spelare går bet eller koilij betalar hen till pullan, och en spelare som uppfyllt kontraktet får betalt ur pullan. Vid spelets slut delas pullans innehåll ut mellan spelarna.

Vira – inte virra!

Detta är bara några grundläggande regler för att spela Vira-kortspel, och det finns många olika varianter som kan spelas. Det kan verkar mycket att ta in vid första åsyn, men tack vare spelet anpassningsbarhet passar det dem allra flesta! Oavsett om du spelar med tre eller fyra personer är det garanterat ett roligt och spännande spel! Så ta din kortlek och gör dig redo för en trevlig runda Vira! Lycka till med att spela!

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....

Den bästa hårdvaran och mjukvaran för gamers

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du långt ifrån ensam. Sverige tillsammans med resten av skandinavien är några av de länder som spelar absolut mest datorspel i hela världen och med tanke på...