Egentligen finns det två olika benämningar på samma sak. Det är fondrobot och sedan är det robotrådgivare. Här finns det de verktyg som fyller funktionerna för båda, medan andra är fokuserade på ena biten. Det är mycket svårt att sätta gränser mellan de två, då de utför i stort sett samma uppgifter. Vi kommer därför att behandla dem tillsammans och förklara vad både fondrobot och robotrådgivare är.
Information om fondrobot
Precis som det låter, är en fondrobot något som har med investeringar i fonder att göra. Samtidigt hör du också att det är något som robotiserats. Alltså kommer det vara en form av ett automatiskt verktyg.
Med hjälp av en fondrobot kan du i stort sett spara i fonder automatiskt. Beroende på vilken typ av fondrobot du väljer, kommer du finna olika funktioner. Vissa är skapade enbart för att investera i en specifik fond, medan andra diversifierar dina investeringar över flera fonder.
Den enklaste typen av robotar är de som använder en och samma investeringsprofil för alla sona användare. Här kommer då allting att vara automatiserat, vilket ger dig friheten att tänka på annat. Som ett andra alternativ, finns de där du kan skapa din egen investeringsprofil.
De flesta fondrobotar kommer i formen av en mobil app, men du kan även hitta ett fåtal som också kan installeras på vanliga datorer. Är det så att du har stora kunskaper inom fonder, aktier och investeringar, kommer förmodligen en fondrobot inte att intressera dig.
Är det så att du inte har så stora kunskaper om investeringar? Kanske vill du bara ha lite högre ränta på dina sparade pengar? Ja, då kan det vara ett bra val att prova investeringar via en fondrobot.
Vad är en robotrådgivare?
När vi talar om robotrådgivare, fyller de egentligen samma funktioner som en fondrobot. Skillnaden här, är att du kan söka, finna svar och få råd på vilka fonder som blir bäst för dagen. Även här finns det enklare varianter. Dock finns det också mycket avancerade som innehåller många flera funktioner.
Med valet av en avancerad robotrådgivare, kan du få ett verktyg som hjälper dig att bygga allt från en investeringsprofil, till att få diversifiering i din fondportfölj. Här kan du också få stor hjälp med att sprida riskerna och skapa den nivå av risk som du vill ha kring din investeringsprofil.
Så fungerar en robotrådgivare
Idag finns det mycket information om just fondrobotar och automatiska rådgivare online. Här har detta ökat kraftigt i popularitet, vilket har lett till att vissa felaktiga uppgifter finns att läsa. Här talar de om att vissa robotrådgivare använder sig av avancerad AI.
Det är inte alls sant, utan de saknar helt och hållet logisk intelligens. De kan alltså inte anpassa sig efter individuella situationer. Vad du har inbyggt, är en rad olika filterfunktioner. Beroende på den information du matar in, finns det sedan förutbestämda väger och val som roboten kommer att göra.
I grund och botten fungerar de som vilken annan automatiserad funktion som helst. Den kan välja ut bästa vägen, baserat på de uppgifter du matat in. Egentligen precis samma funktioner som finns på Facebook för att hitta vänner.
Jämför du en robotrådgivare med en personlig investeringsrådgivare, kommer det här finnas en stor skillnad. Det är, att du av en vanlig utbildad rådgivare, kan få personliga analyser. Hur som helst, kan både fondrobotar och robotrådgivare vara en bra lösning för dig som investerar på lång sikt.
Vilka kunskaper behöver du för att använda en fondrobot?
De flesta skulle säga att du måste sätta dig in i fonder och aktier för att kunna göra kloka investeringsbeslut. Visst kan det vara sant och vill du veta mera om fonder hittar du det på Indexfonder.net.
Dock behöver du inte veta så mycket om du litar på historiska trender och automatiserade analyser av fondmarknaden. Vissa gånger har det visat sig att fondrobotar faktiskt slår mänskliga rådgivare på fingrarna. Helt enkelt finns det inte säkerhet i investering, vilken väg du än väljer.
I och med att fondrobotar idag är mycket enkla och standardiserade verktyg, kommer du inte kunna sätta total tillit till dem. De kommer förmodligen att utvecklas snabbt och bli bättre med tiden. Idag rekommenderar vi att du har grundläggande kunskaper, när du använder en robot.
Vad kostar en fondrobot?
Givetvis kommer du inte att få någon fungerande fondrobot gratis. Här kommer de antingen att kosta pengar att köpa, per månad eller ta ut en hanteringskostnad precis som en fondförvaltare. Vad du måste göra, är att fråga dig själv om en fondrobot eller en robotrådgivare kommer passa dig.
Är det så att du inte har några kunskaper om fonder eller andra investeringar, då kan det passa dig om du väljer att spara på lång sikt med relativt låg avkastning. Dock kommer du oftast att göra ett bättre val i att skaffa dig kunskaper och slippa extra kostnader under tiden du börjar investera.
Är du den som redan har kunskaper och också investerar i fonder och aktier? Ja, då kan du ha lite större nytta av den då du själv kan kontrollera resultaten bättre. Vad priset är, varierar kraftigt. Här är det nödvändigt att kontrollera och jämföra olika robotar innan du bestämmer dig.
Låna pengar för att investera
Att låna pengar för att riskera att förlora dem är ingen bra idé. Här kan vi dra paralleller med casinospel och betting. Här säger ansvarsfullt spelande att du inte ska låna pengar för att spela. Hur ligger det då till med att låna pengar för att investera?
Kan du exempelvis tjäna pengar på att ta en företagskredit, som du ämnar använda för att investera i fonder? Svaret på den frågan är till 99 % nej. Det är ingen bra idé att låna pengar genom att sätta företaget på spel för att investera i en osäker fondmarknad.
Dock finns det de som gör det. Vill du då ha en generell och balanserad investeringsportfölj med minimal risk? Ja, då kan kanske en robotrådsgivare vara ett bra alternativ. Summan av det hela, är dock att du alltid måste inneha tillräckliga kunskaper för att göra bra investeringar.