torsdag, februari 29, 2024

Skapa befriande innehåll

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...
HemNyheterVad är substansrabatt?

Vad är substansrabatt?

Att veta allting på rak arm är inte lätt, men något du måste veta om du exempelvis vill investera i aktier och fonder. På den här sidan ska vi förklara vad substansrabatt är och hur det fungerar. Substansrabatt är något som vi också kopplar samman med substansvärde. Ja, det kan låta som två nya och som skapar förvirring. Dock är det hela mycket enkelt. Det enda du behöver göra för att lära dig allt du behöver om substansrabatt, är att läsa vidare.

För att göra det hela enkelt, börjar vi med det vi kallar substansvärdet. Här utgör summan av ett bolags alla tillgångar substansen i bolaget. Det totala värdet av tillgångarna, kommer således att bli substansvärdet. Det här är något som oftast har ett samband med bolag som investerar. Något du kan läsa mera om på investmentbolag.eu.

Förenklad förklaring av substansrabatt och substansvärde

När det gäller substansrabatten, kommer det då att vara en akties reella värde, baserat på ett bolags substansvärde. Alltså ett substansbaserat värde för en aktie i ett bolag. För att förklara det hela tydligare, Här kan vi ta bolaget Exempelbolaget Invest.

Det bolagets uppgift, är att äga utdelningsaktier som är börsnoterade, för att sedan tjäna på utdelningar och ökat värde på ett aktieinnehav. I det fallet kommer ett substansvärde bli detsamma som det totala värdet på en aktieportfölj.

Om alla tillgångar räknas samman i Exempelbolaget Invest, kommer substansvärdet tala om att varje aktie skulle landa på ett värde av 132 kronor. Med andra ord är det lätt att förstå att en aktie då skulle kosta 132 kronor.

Så är dock inte fallet. En C-aktie noterades till ett pris av cirka 99 kronor under samma tid. Här är det en skillnad på över 30 kronor per aktie. Rakt av kommer då den summan att utgöra Exempelbolaget Invest´s substansrabatt.

I de flesta fall kommer du inte att se ett belopp utskrivet som talar om en substansrabatt. Här brukar det istället vara uträknat i procent. Något som gör att du här har sett ett exempel som utgör en procentuell substansrabatt på cirka 25 %.

Så fungerar substansrabatt

Alla de som inte har några större kunskaper eller erfarenhet när det gäller att handla aktier, kommer direkt lyfta på ögonbrynen. Vem tackar nej till att köpa något med 25 % rabatt. De ser direkt att de får 25 öre tillbaka på varje investerad krona.

Visst är det så, men det finns alltid en hake med det hela. Exempelbolaget Invest gör som de flesta andra bolag där det finns substansrabatt. Det handlar alltid med, och erbjuder alltid sina aktier med substansrabatt.

Med det sagt kommer du inte att kunna räkna med att köpa med rabatt och sälja utan. Här vet alla investerare att aktier i bolag med substansrabatt, gör att det lägre värdet då blir det reella värdet för en aktie. Alltså finns det inga köpare för det högre priset.

Dock finns det en möjlighet att tjäna på denna rabatt. Det är vid aktieutdelningar. När du har ett innehav av aktier med substansrabatt i din portfölj, betyder det att du har köpt aktieutdelningar för 25 % lägre pris.

För dig som vill veta vad som blir bäst rörande investeringar, kan du kika vidare på 3 smarta investeringsalternativ. Något som kan ge dig mera kött på benen.

Sammanfattning av substansrabatt

Efter att vi tagit ett exempel med Exempelbolaget Invest, hoppas vi att du förstår vad ett substansvärde och en substansrabatt är. När det gäller själva värdet på en aktie, kommer du inte att kunna köpa den billigt och sälja den dyrare.

Det du tjänar på en aktie med substansrabatt, är att du köper den till ett lägre pris. När du sedan får aktieutdelningar på dessa aktier, får du det till ett 25 % lägre investeringsbelopp. Du kan se det så här. Du kan alltid sätta en aktiekurs i förhållande till ett substansvärde.

Dock kan det i vissa fall vara svårt att räkna ut värdet, vilket gör att du gör bäst i att se till bolagets trend och historiska utdelningar vid investeringar.

Fortsätt läsa

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med sin enkla och på så vis tidlösa underhållning. Detta sällskapsspel har blivit en favorit bland både tonåringar och vuxna och fortsätter att locka till sig nya...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...