fredag, mars 15, 2024

Skapa befriande innehåll

LISTA – De bästa...

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...
HemEkonomiFöretagskredit

Företagskredit

Företagskredit kan även kallas för checkkredit. Denna kredit är bra för att göra ditt företags likviditet bättre då det möjliggör chansen att driva företaget framåt. Detta är en typ av kortsiktigt lån som ett företag kan använda utan behöva bestämma sig för ett visst belopp. 

Skillnad mellan företagslån och företagskredit

Det är inte ovanligt att företagslån och företagskredit blandas ihop. De uppfyller samma funktion och det är att finansiera företaget när bolagets egna pengar inte räcker till. 

Företagskredit är som ett lån som kan användas när behovet finns. Om inte företagskrediten används så behöver inte företaget betala någon ränta. Det är dock vanligt att företaget måste betala en avgift.

När företag är i behov av krediten är det fritt fram att använda denna. Antingen genom att använda sig av hela krediten eller av delar av den.

Vid ett företagslån så betalas hela lånesumman ut direkt med en specifik lånetid. Månadsavgiften grundas på lånetid, storleken på beloppet och på räntan. 

Mer matnyttig  läsning hittar du hos kasvuvipu.fi. 

Typer av företagskrediter

Det finns idag två olika typer av företagskrediter för företag. Det finns både likheter och skillnader mellan de båda alternativen. Den mer traditionella företagskrediten erbjuds av banker. Denna kredit är bunden till företagets bankkonto och innebär att företaget får ett visst belopp som man har möjligheten att använda sig av.

Har företaget fått ett maxbelopp på 200 000 så kan saldot på bankkontot gå minus detta beloppet. När sen kunderna börjar betala in på kontot så betalas automatiskt skulden på krediten och bankkontot går mot noll igen. 

Det finns även en mer modern variant av företagskredit som inte är bunden till företagets bankkonto. Denna mer moderna variant erbjuds av finansbolag. Företaget blir erbjuden ett belopp som det kan använda sig av. Sedan väljer företaget när de vill få pengarna överförda till företagskontot och hur mycket av pengarna som de vill använda. 

Företaget får en faktura månadsvis som skall betalas med ränta och amortering specificerade.

Ränta på företagskredit

På  företagslån är det långivaren som sätter räntan på företagskrediten. Långivaren gör en riskprofil för företaget när de sätter räntan. Några vanliga punkter som undersöks innan räntan bestäms är: 

  • Hur företagets försäljning, kassaflöde och vinst ser ut
  • Om det finns någon säkerhet i företaget för krediten. Såsom fastigheter eller maskiner. 
  • Hur länge har företaget varit verksamt och om företaget är beroende av  säsongsförsäljning, någon leverantör eller enstaka kund.
  • Om det tidigare funnits något ärende hos Kronofogden eller inkassobolag
  • Hur ser konkurrensen för företaget ut och vilken affärsmodell har företaget

Räntan sätts beroende på vad bedömningen säger om hur troligt det är att ett företag kan betala tillbaka

Fördelar och nackdelar

Den stora fördelen är att krediten i princip inte kostar något om företaget inte använder den.
En företagskredit är även bra då företaget inte riktigt vet hur mycket pengar som man behöver långa för en kort period.

En nackdel är att företaget kan känna att det har mer pengar än vad företaget egentligen och kan göra att det lever på kredit. 

Sammanfattning

Behöver företaget förbättra sin likviditet för att driva verksamheten framåt så kan företagskredit vara ett passande alternativ. Checkkredit som det även kallas är ett kortsiktigt lån som kommer med ett maxbelopp och som företaget kan använda sig av när de behöver.

Fortsätt läsa

LISTA – De bästa platserna att tälta i Sverige

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och Sverige har en mängd fantastiska platser för camping. Här kommer en lista på några av de bästa platserna för camping i Sverige, där du kan njuta...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter att vara en populär del av spelvärlden. Spelet skapades av den amerikanske ingenjören Charles Darrow på 1930-talet och har sedan dess blivit ett av de mest...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med sin enkla och på så vis tidlösa underhållning. Detta sällskapsspel har blivit en favorit bland både tonåringar och vuxna och fortsätter att locka till sig nya...