torsdag, mars 28, 2024

Skapa befriande innehåll

LISTA – De bästa...

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...
HemNyheterPassiv inkomst

Passiv inkomst

Sedan pandemin så är det fler och fler som har blivit intresserade av aktier och privatekonomi på hobbynivå. Aktier och investeringar är det enklaste sättet för någon med ett vanligt jobb att över tid spara ihop till en större summa pengar. Men idag så ser man också många tala om någonting som heter passiv inkomst.

Men vad är egentligen passiv inkomst, och hur kan du ta del av det? I den här artikeln kommer vi att lista några av de vanligaste sätten som människor tar del av en passiv inkomst, samt hur du kan göra för att ge dig själv tillgång till passiv inkomst över tid. Många svenskar fick upp ögonen för privatekonomi när Gamestopaktien rusade under 2021, och har sedan dess behållit ett stort intresse för det.

Vad är passiv inkomst?

Som namnet skvallrar om så är passiv inkomst olika summor av pengar som du tar emot utan att behöva leverera en motprestation. Din lön behöver du jobba för att ta emot, och klassas därmed inte som en passiv inkomst. En passiv inkomst får man oavsett om du har gjort någonting för att få in den på ditt konto.

Vilken är den vanligaste typen av passiv inkomst?

Den vanligaste typen av passiv inkomst är utan tvekan aktier som delar med sig av en utdelning till sina aktieägare.  Detta är oerhört populärt bland investerare och gör att aktieägarna får en belöning för att de äger aktien utan att behöva sälja. Idag så är det många aktier som delar med sig av utdelningar årsvis, och vissa är också helt och hållet fokuserade på detta.

En annan typ av passiv inkomst är att man äger en lägenhet eller ett rum som man sedan hyr ut. På så sätt så kan man få avkastning på någonting som man redan äger, i synnerhet om det är en bostad som är fristående från där man själv bor. Äger du skog och mark så kan detta också räknas som en passiv inkomst.

Går det att leva helt på passiva inkomster?

På den här frågan så är det lite klurigt att dela med sig av ett konkret svar. Rent generellt så är svaret självklart att det är teoretiskt fullt möjligt att leva helt och hållet på passiva inkomster.

Problemet är dock som du kanske redan har räknat ut att det kräver ett väldigt stort kapital till att börja med. Aktier som har utdelning har oftast på några kronor per aktie, vilket då leder till att du behöver äga aktier för ett antal miljoner för att komma upp i summor som kan täcka den genomsnittliga svenskens månatliga utgifter. Att leva på aktieutdelningar går alltså, men det är väldigt klurigt och kräver dels att du köper rätt sorts aktier, men även att du har kapitalet för att göra det.

Istället så kan du till en början se passiv inkomst som ett komplement till din lön. Genom att investera i aktier med utdelning så kan du få ditt kapital att växa, och att ha som målsättning att om ett antal år kunna leva helt på utdelningar är verkligen inte omöjligt eller långsiktigt. Läs på, investera långsiktigt, och ta det långsamt till en början.

Fortsätt läsa

LISTA – De bästa platserna att tälta i Sverige

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och Sverige har en mängd fantastiska platser för camping. Här kommer en lista på några av de bästa platserna för camping i Sverige, där du kan njuta...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter att vara en populär del av spelvärlden. Spelet skapades av den amerikanske ingenjören Charles Darrow på 1930-talet och har sedan dess blivit ett av de mest...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med sin enkla och på så vis tidlösa underhållning. Detta sällskapsspel har blivit en favorit bland både tonåringar och vuxna och fortsätter att locka till sig nya...