tisdag, februari 27, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock...
HemNyheterPassiv inkomst

Passiv inkomst

Sedan pandemin så är det fler och fler som har blivit intresserade av aktier och privatekonomi på hobbynivå. Aktier och investeringar är det enklaste sättet för någon med ett vanligt jobb att över tid spara ihop till en större summa pengar. Men idag så ser man också många tala om någonting som heter passiv inkomst.

Men vad är egentligen passiv inkomst, och hur kan du ta del av det? I den här artikeln kommer vi att lista några av de vanligaste sätten som människor tar del av en passiv inkomst, samt hur du kan göra för att ge dig själv tillgång till passiv inkomst över tid. Många svenskar fick upp ögonen för privatekonomi när Gamestopaktien rusade under 2021, och har sedan dess behållit ett stort intresse för det.

Vad är passiv inkomst?

Som namnet skvallrar om så är passiv inkomst olika summor av pengar som du tar emot utan att behöva leverera en motprestation. Din lön behöver du jobba för att ta emot, och klassas därmed inte som en passiv inkomst. En passiv inkomst får man oavsett om du har gjort någonting för att få in den på ditt konto.

Vilken är den vanligaste typen av passiv inkomst?

Den vanligaste typen av passiv inkomst är utan tvekan aktier som delar med sig av en utdelning till sina aktieägare.  Detta är oerhört populärt bland investerare och gör att aktieägarna får en belöning för att de äger aktien utan att behöva sälja. Idag så är det många aktier som delar med sig av utdelningar årsvis, och vissa är också helt och hållet fokuserade på detta.

En annan typ av passiv inkomst är att man äger en lägenhet eller ett rum som man sedan hyr ut. På så sätt så kan man få avkastning på någonting som man redan äger, i synnerhet om det är en bostad som är fristående från där man själv bor. Äger du skog och mark så kan detta också räknas som en passiv inkomst.

Går det att leva helt på passiva inkomster?

På den här frågan så är det lite klurigt att dela med sig av ett konkret svar. Rent generellt så är svaret självklart att det är teoretiskt fullt möjligt att leva helt och hållet på passiva inkomster.

Problemet är dock som du kanske redan har räknat ut att det kräver ett väldigt stort kapital till att börja med. Aktier som har utdelning har oftast på några kronor per aktie, vilket då leder till att du behöver äga aktier för ett antal miljoner för att komma upp i summor som kan täcka den genomsnittliga svenskens månatliga utgifter. Att leva på aktieutdelningar går alltså, men det är väldigt klurigt och kräver dels att du köper rätt sorts aktier, men även att du har kapitalet för att göra det.

Istället så kan du till en början se passiv inkomst som ett komplement till din lön. Genom att investera i aktier med utdelning så kan du få ditt kapital att växa, och att ha som målsättning att om ett antal år kunna leva helt på utdelningar är verkligen inte omöjligt eller långsiktigt. Läs på, investera långsiktigt, och ta det långsamt till en början.

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...