tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemNyheterPassiv inkomst

Passiv inkomst

Sedan pandemin så är det fler och fler som har blivit intresserade av aktier och privatekonomi på hobbynivå. Aktier och investeringar är det enklaste sättet för någon med ett vanligt jobb att över tid spara ihop till en större summa pengar. Men idag så ser man också många tala om någonting som heter passiv inkomst.

Men vad är egentligen passiv inkomst, och hur kan du ta del av det? I den här artikeln kommer vi att lista några av de vanligaste sätten som människor tar del av en passiv inkomst, samt hur du kan göra för att ge dig själv tillgång till passiv inkomst över tid. Många svenskar fick upp ögonen för privatekonomi när Gamestopaktien rusade under 2021, och har sedan dess behållit ett stort intresse för det.

Vad är passiv inkomst?

Som namnet skvallrar om så är passiv inkomst olika summor av pengar som du tar emot utan att behöva leverera en motprestation. Din lön behöver du jobba för att ta emot, och klassas därmed inte som en passiv inkomst. En passiv inkomst får man oavsett om du har gjort någonting för att få in den på ditt konto.

Vilken är den vanligaste typen av passiv inkomst?

Den vanligaste typen av passiv inkomst är utan tvekan aktier som delar med sig av en utdelning till sina aktieägare.  Detta är oerhört populärt bland investerare och gör att aktieägarna får en belöning för att de äger aktien utan att behöva sälja. Idag så är det många aktier som delar med sig av utdelningar årsvis, och vissa är också helt och hållet fokuserade på detta.

En annan typ av passiv inkomst är att man äger en lägenhet eller ett rum som man sedan hyr ut. På så sätt så kan man få avkastning på någonting som man redan äger, i synnerhet om det är en bostad som är fristående från där man själv bor. Äger du skog och mark så kan detta också räknas som en passiv inkomst.

Går det att leva helt på passiva inkomster?

På den här frågan så är det lite klurigt att dela med sig av ett konkret svar. Rent generellt så är svaret självklart att det är teoretiskt fullt möjligt att leva helt och hållet på passiva inkomster.

Problemet är dock som du kanske redan har räknat ut att det kräver ett väldigt stort kapital till att börja med. Aktier som har utdelning har oftast på några kronor per aktie, vilket då leder till att du behöver äga aktier för ett antal miljoner för att komma upp i summor som kan täcka den genomsnittliga svenskens månatliga utgifter. Att leva på aktieutdelningar går alltså, men det är väldigt klurigt och kräver dels att du köper rätt sorts aktier, men även att du har kapitalet för att göra det.

Istället så kan du till en början se passiv inkomst som ett komplement till din lön. Genom att investera i aktier med utdelning så kan du få ditt kapital att växa, och att ha som målsättning att om ett antal år kunna leva helt på utdelningar är verkligen inte omöjligt eller långsiktigt. Läs på, investera långsiktigt, och ta det långsamt till en början.

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....