måndag, juni 5, 2023

Skapa befriande innehåll

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...

Nästrimmers blir allt mer...

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något...

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...
HemSpelSå spelar man...

Så spelar man UNO

UNO är ett kortspel med specialkort som bjuder in till många timmars underhållning för hela familjen. Spelet rekommenderas för åldrarna 7 och uppåt, men även yngre barn kan njuta av UNO.

Glömt hur man spelar UNO? Eller har du aldrig spelat det förr och är nyfiken på det klassiska spelet? Då kan du läsa vår guide över UNO regler här nedan.

Målet med UNO

Målet med UNO är att vara den första spelaren som blir av med alla sina kort på handen. Det roliga med UNO är kravet att ropa “UNO!” när man endast har ett kort kvar. När man spelar flera omgångar vinner den spelare med lägst totala poäng.

UNO regler

Till att börja med måste man bestämma vem som ska börja spela. Enklast och mest rättvist blir det om man väljer den yngsta spelaren. Därefter delar man ut sju kort till varje spelare.

Resterande kort läggs på bordet med framsidan nedåt för att bilda den hög man under spelets gång plockar upp kort från. Det översta kortet i denna hög vänds för att börja en slänghög. Om det översta kortet är ett specialkort (som vi går igenom mer utförligt längre ner) lägger man det i korthögen igen och vänder istället ett annat kort.

Under en omgång UNO turas varje spelare om att antingen matcha det översta uppåtvända kortet med färg eller valör eller spela ett av specialkorten, om de har turen att ha ett sådant kort på handen. Om man lyckas lägga ett matchande kort eller ett specialkort fortsätter spelet till nästa spelare. Om man inte kan lägga ett kort måste man ta upp det översta kortet från kortleken. Om de inte kan lägga något med detta kort heller går spelet vidare till nästa person.

Specialkort

Bland det roligaste med UNO är såklart specialkorten som vi snackat om så mycket redan. Dessa kort kan verkligen förändra spelets gång. Låt oss se på vilka dessa specialkort är:

Vändkort

Vändkortet består av två pilar som går i motsatta riktningar, den ena ovanpå den andra. Regeln för dessa kort är enkel: det växlar ordningen på spelet. Det vill säga om spelaren till höger om dig egentligen skulle lägga kortet efter dig denna runda, blir det istället personen till vänster om dig som kommer göra det. Spelordningen fortsätter till vänster på samma sätt tills någon annan lägger ett vändkort.

Stoppkort

Stoppkortet består av en symbol av en cirkel med en linje genom. Det betyder att personen som egentligen skulle lägga efter dig får stå över sin omgång.

Drag 2-kort

Som namnet antyder innebär detta kort att spelaren som kommer efter den person som lägger Drag 2-kortet måste plocka upp två kort från korthögen. Dessutom får personen i fråga stå över sin omgång.

Byt färg-kort

När en spelare lägger ett Byt färg-kort betyder det att hen får välja vilken färg som nästa spelare måste lägga ut på bordet. Samma färg gäller till dess att någon annan lägger ett byt färg-kort, alternativt lägger ett kort i samma valör men i annan färg på bordet.

Byt färg drag 4-kort

Läggs detta kort får spelaren som lagt kortet bestämma färg. Dessutom måste nästa spelare i tur plocka upp 4 kort från spelhögen samt stå över sin omgång.

Så avslutas spelet

En av de UNO regler som finns är som sagt att spelare måste säga “UNO” innan de spelar sitt näst sista kort. Om en spelare endast har ett kort på sin hand och en annan spelare säger “UNO” innan nästa spelare börjar sin tur, måste spelaren i fråga dra fyra nya kort från spelhögen.

Om nästa spelare börjar sin tur, och ingen säger “UNO”, fortsätter spelet som om den ursprungliga spelaren faktiskt sa “UNO”. Då tvingas de inte ta något nytt kort för att de glömt säga “UNO”.

Bara för att man ropar “UNO” betyder det inte att man vunnit spelet. Man måste fortfarande spela sitt sista kort. Kan de inte det måste man ta ett kort från spelhögen tills de kan spela. Det är möjligt att säga flera UNO innan spelet är avslutat.

Några kör med att man inte får gå ut med specialkort, andra inte. Därför är det viktigt att man pratar med de man spelar UNO med innan och bestämmer vilka regler man ska följa.

Så beräknas poängen

Enligt de “officiella” UNO reglerna kan man först beräkna vinnaren när någon spelare nått 500 poäng. Vinnaren är då den spelare med minst antal poäng. Några kör dock helt enkelt med att man får en ny vinnare varje omgång, det vill säga den som blivit av med sina kort först och inte glömt att utropa “UNO”.

Kör man med de officiella reglerna räknar man i slutet ihop alla kort och poängen för den omgången skrivs ner. På så sätt summerar man poängen för att avgöra om någon spelare fått 500 poäng. Man beräknar korten på följande sätt i UNO:

Alla numrerade kort får sitt nominella värde (0 till 9).

Vänd-, stopp- samt drag 2-kort ger 20 poäng vardera. Byt färg- och Byt färg drag 4-kort ger 50 poäng vardera.

Spela två-mot-två eller i lag

Även om UNO är bättre anpassat till flera spelare kan man spela kortspelet två-mot-två. Då gäller följande regler:

  1. Spelar man med ett vändkort fungerar detta som ett stoppkort, det vill säga att nästföljande spelare måste stå över en omgång.
  2. Spelar man ett stoppkort får man lägga ett valfritt annat kort direkt efter.
  3. Efter man spelat ett drag 2-kort eller byt färg drag 4-kort drar spelaren antalet kort som kortet indikerar och därefter är det samma spelares tur igen.

Spelar man två par mot varandra är handen över när den ena spelaren i paret är ute. Då räknar man ihop antalet poäng i motståndarlagets båda händer och ger poäng för det vinnande laget.

Man kan också spela UNO vid flera bord, det vill säga att varje par exempelvis spelar tre spel mot vart och ett av de övriga paren. Då kan man välja vilken poängberäkningsmetod man än önskar. Det vinnande laget blir alltså det lag med högst eller lägst poäng, allt beroende på vilken poängberäkning man använder.

Fortsätt läsa

Stavhopp kräver optimala nivåer av balans och styrka

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder en lång, flexibel stav för att ta sig över en ribba som är upphängd i olika höjder. Det är en sport som kombinerar teknik, fart och...

Nästrimmers blir allt mer populära bland män

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något som kvinnor ägnar sig åt. Även män börjar bry sig mer och mer om sitt utseende, framförallt när det handlar om ansiktsbehåring. Med anledning av detta...

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...