måndag, oktober 3, 2022

Skapa befriande innehåll

Dags att byta elavtal...

Vi reagerar vanligtvis mycket negativt när elpriserna stiger, särskilt om vi har svårt...

Book of Dead review

Många av oss är förtjusta i slotspel. Allt sedan vi spelade de första...

Nybörjarguide till Cardano

Idag är Cardano ADA en av de mest intressanta och populära kryptovalutorna. Här...

Så här väljer du...

Var kommer alla dina inkomster och utgifter gå igenom? Jo, såklart är det...
HemSpelÄr Spindelharpan det...

Är Spindelharpan det mest populära patiens-spelet?

De flesta av oss känner igen Spindelharpan från Microsoft Windows, men vad få känner till är att spelet har en nästan 100-årig historia.

Spindelharpan är ett spel som många har bekantat sig med genom sina Microsoft Windows-datorer och spelet har bara fortsatt att växa i popularitet sedan dess. Idag kan du spelar det online och i vissa fall även spela om pengar. Spelet fick sitt namn då man använder sig av åtta högar, det vill säga; lika många som en spindels åtta ben, för de kort som man har spelat klart. Det spel som vi spelar idag kommer från 1949, men Spindelharpan omnämns i artiklar redan under 30-talet.

Målet med Spindelharpan

Spindelharpan är en form av Patians-spel där ditt mål är att samla alla kort i rätt ordning från kung till ess i samma färg. När du har arrangerat samtliga kort inom en och samma färg från kung ner till ess så flyttas denna åt sidan till en av de åtta färdiga högarna. När du har helt tömt bordet på kort så har du vunnit.

Om du spelar med fler än en färg så är det mycket möjligt att du kör fast och inte lyckas tömma bordet på kort. I detta fallet så har du förlorat spelet.

Spindelharpan spelas med två kortlekar, utan joker, totalt 104 kort. 54 kort delas upp i 10 olika kolumner på bordet med de sista korten uppåtvända. 4 kolumner har 6 kort vardera medan resterande 6 kolumner har 5 kort vardera. Resterande 50 kort läggs åt sidan för att använda under spelets gång. Om du har slut på möjliga drag bland de kort som finns tillgängliga bland kolumnerna så kan du dra kort från de bortlagda korten. Du kommer då att dra 10 kort som läggs uppåtvända ovanpå de tio kolumnerna. Du kommer att göra detta totalt 5 gånger under spelets gång.

Under spelets gång så kan du flytta dina kort från kolumn till kolumn, men du kan endast lägga dem ovanpå varandra i rätt ordning. Du kan till exempel inte lägga en kneckt ovanpå en trea, men du kan lägga en femma ovanpå en sexa, osv. Du kan också flytta flera kort på samma gång så länge de är i rätt ordning och samma färg. Skulle det vara så att du har en kneckt som ligger under en trea så kan du inte flytta kneckten innan du har flyttat trean.

Svårighetsgrader

Som tidigare nämnts så finns det olika varianter av Spindelharpan som du kan spela. Den som passar bäst för nybörjare och som är lättast är den som du spelar med en färg. Spelar du med två färger så blir det lite svårare medan avancerade spelare spelar med fyra färger. Oavsett vilken variant du spelar så är upplägget detsamma och du spelar med 104 kort totalt. Skillnaden är att du här måste arrangera korten även utefter färg. Du måste också tänka till extra innan du gör ett drag då det annars är väldigt enkelt att köra fast om du råkar göra ett misstag.

Fortsätt läsa

Dags att byta elavtal för att sänka dina elpriser

Vi reagerar vanligtvis mycket negativt när elpriserna stiger, särskilt om vi har svårt att betala räkningen. Detta beror på att el är något som vi behöver för att kunna leva bekvämt och att vi är mycket beroende av den....

Book of Dead review

Många av oss är förtjusta i slotspel. Allt sedan vi spelade de första enarmade banditerna på Finlands-kryssningar har vi uppskattat att se hjulen snurra. Medan vi väntade på rätt kombination petade vi i någon krona till. Tack och lov...

Nybörjarguide till Cardano

Idag är Cardano ADA en av de mest intressanta och populära kryptovalutorna. Här finns det dock ett stort fel, och det är att de två begreppen vi just kopplade samman, måste särskiljas. Vad det handlar om är plattformen Cardano,...