fredag, juni 2, 2023

Skapa befriande innehåll

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...

Nästrimmers blir allt mer...

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något...

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...
HemSpelReglerna till kortspelet...

Reglerna till kortspelet Vändtia

Vändtia är ett innovativt spel som kan spelas med vänner och familj. Det är ett bra val för din nästa spelkväll med gänget! Oavsett om det regnar ute, du inte känner för att ta dig upp ur soffan eller om du bara känner för att njuta av ett kortspel är det här kortspelet ett utmärkt val för många timmars underhållning tillsammans med dina nära och kära. Om du inte redan kan reglerna är det på hög tid att du lär dig dem. I den här artikeln kommer vi att på ett enkelt sätt gå igenom hur man spelar det här spelet. Här är allt du behöver veta om hur du spelar det klassiska kortspelet Vändtia!

Introduktion till Vändtia

Vändtia är ett klassiskt spel älskat av barn som vuxna. Det kallas ibland även för Spanska Skitgubbe, och på Engelska kallar man det för Shithead. Vändtia är inte samma som vad svenskar kallar för skitgubbe, men spelet är mycket likt. De är vanligt att dessa två kortspel förväxlar trots att de har tydliga skillnader. Det är inte samma spel, även om Vändtia också kallas för Shithead på engelska.

Spelet kommer troligtvis från det finska kortspelet Myllymatti, som har funnits redan sedan 1800-talet. Med andra ord är Vändtia ett klassiskt spel, och det är inte svårt att se varför; det är roligt, enkelt och du behöver bara en vanlig kortlek för att sätta igång. Eftersom det fungerar med allt från 2 till 8 personer och bara en vanlig kortlek krävs är det inte konstigt att det är en populär aktivitet för grupper. Så här spelar du Vändtia.

Hur man spelar Vändtia

Som tidigare nämnt är vändtia är ett kortspel för 2-8 personer. Du spelar med en vanlig kortlekar utan jokers.

När spelet startar får varje person nio kort var. Tre av korten ligger bredvid varandra med baksidan uppåt (dessa kallas för “hemliga“), tre av korten ligger på dessa kort med valörsidan uppåt (dessa kallas för “öppna“) och de sista 3 korten har spelaren i sin hand (“handkort“).

De hemliga korten ska inte visas för någon i spelet. Man får varken veta sina egna hemliga kort eller andra spelares hemliga kort. Om man vill kan man byta sina handkort mot sina öppna kort innan spelet börjar, men inte senare under spelets gång.

När alla spelare har delats 9 kort används det återstående av korthögen som plockhög.

Spelaren som börjar är den som har det lägsta kortet. Om två spelare har lika lågt valör så räknas hjärter som lägst. Under spelomgången ska alla spelare alltid ha 3 kort på hand, så om man förlorar ett plockar man direkt upp ett nytt kort från plockhögen.

Man går från spelare till spelare medurs, och man lägger samma eller ett högre valör än det kortet som var lagd innan. Om man har flera kort av samma valör kan man lägga alla dessa tillsammans.

 Om man inte kan lägga högre chansar man och tar ett kort från högen. Om detta kort inte är högre tar man ett till, och så vidare. När plockhögen är slut tar man av de öppna korten, och sedan av de hemliga korten.

Spelet är slut när en spelare blivit av med alla korten. Denna spelare är då vinnaren av spelet!

Betydelsen av korten

Korten 3-9 har betydelsen du kan förvänta dig; deras värde är den valör respektive kort har. Men en två eller en tia fungerar annorlunda.

Om man plockar upp en tia vänder man bort högen och kan lägga vilken valör man vill. Alltså innebär en tia att du kan sluta plocka och får lägga valfritt kort. Tvåor är speciella på ett liknande sätt; de kan läggas på allt, och när du lägger en tvåa sänks valören till två.

Om du skulle ha fyra lika kort vänder du också bort högen och kan lägga precis vad du vill.

Slutsats

Det här spelet bjuder på massor av skoj, och du och dina vänner kan enkelt tillbringa timmar med att sysselsätta er själva med de enkla men roliga spelmekanismerna. Reglerna är mycket enkla att förstå och gör att ni bara kan koncentrera er på att ha kul med att spela själva spelet istället för att tjafsa om regler. När du väl behärskar reglerna (vilket inte tar lång tid) kommer du att spela det här spelet med dina älskade om och om. Som du ser är det enkelt nog att alla åldrar kan spela, vilket gör det perfekt till en familjekväll. Prova det nästa gång du bjuder över vänner eller spenderar kvalitetstid med familjen!

Fortsätt läsa

Stavhopp kräver optimala nivåer av balans och styrka

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder en lång, flexibel stav för att ta sig över en ribba som är upphängd i olika höjder. Det är en sport som kombinerar teknik, fart och...

Nästrimmers blir allt mer populära bland män

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något som kvinnor ägnar sig åt. Även män börjar bry sig mer och mer om sitt utseende, framförallt när det handlar om ansiktsbehåring. Med anledning av detta...

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...