fredag, februari 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Volvo aktie

Volvo är en av världens ledande biltillverkare med en lång och anrik historia....

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång...

Sinch aktie

Sinch är ett teknikföretag som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster för att möjliggöra integration av...

Fotbollsallsvenskan 2023 – Så...

Nu är det dags igen för de svenska fotbollslagen i fotbollsallsvenskan att börja...
HemSpelReglerna till kortspelet...

Reglerna till kortspelet Vändtia

Vändtia är ett innovativt spel som kan spelas med vänner och familj. Det är ett bra val för din nästa spelkväll med gänget! Oavsett om det regnar ute, du inte känner för att ta dig upp ur soffan eller om du bara känner för att njuta av ett kortspel är det här kortspelet ett utmärkt val för många timmars underhållning tillsammans med dina nära och kära. Om du inte redan kan reglerna är det på hög tid att du lär dig dem. I den här artikeln kommer vi att på ett enkelt sätt gå igenom hur man spelar det här spelet. Här är allt du behöver veta om hur du spelar det klassiska kortspelet Vändtia!

Introduktion till Vändtia

Vändtia är ett klassiskt spel älskat av barn som vuxna. Det kallas ibland även för Spanska Skitgubbe, och på Engelska kallar man det för Shithead. Vändtia är inte samma som vad svenskar kallar för skitgubbe, men spelet är mycket likt. De är vanligt att dessa två kortspel förväxlar trots att de har tydliga skillnader. Det är inte samma spel, även om Vändtia också kallas för Shithead på engelska.

Spelet kommer troligtvis från det finska kortspelet Myllymatti, som har funnits redan sedan 1800-talet. Med andra ord är Vändtia ett klassiskt spel, och det är inte svårt att se varför; det är roligt, enkelt och du behöver bara en vanlig kortlek för att sätta igång. Eftersom det fungerar med allt från 2 till 8 personer och bara en vanlig kortlek krävs är det inte konstigt att det är en populär aktivitet för grupper. Så här spelar du Vändtia.

Hur man spelar Vändtia

Som tidigare nämnt är vändtia är ett kortspel för 2-8 personer. Du spelar med en vanlig kortlekar utan jokers.

När spelet startar får varje person nio kort var. Tre av korten ligger bredvid varandra med baksidan uppåt (dessa kallas för “hemliga“), tre av korten ligger på dessa kort med valörsidan uppåt (dessa kallas för “öppna“) och de sista 3 korten har spelaren i sin hand (“handkort“).

De hemliga korten ska inte visas för någon i spelet. Man får varken veta sina egna hemliga kort eller andra spelares hemliga kort. Om man vill kan man byta sina handkort mot sina öppna kort innan spelet börjar, men inte senare under spelets gång.

När alla spelare har delats 9 kort används det återstående av korthögen som plockhög.

Spelaren som börjar är den som har det lägsta kortet. Om två spelare har lika lågt valör så räknas hjärter som lägst. Under spelomgången ska alla spelare alltid ha 3 kort på hand, så om man förlorar ett plockar man direkt upp ett nytt kort från plockhögen.

Man går från spelare till spelare medurs, och man lägger samma eller ett högre valör än det kortet som var lagd innan. Om man har flera kort av samma valör kan man lägga alla dessa tillsammans.

 Om man inte kan lägga högre chansar man och tar ett kort från högen. Om detta kort inte är högre tar man ett till, och så vidare. När plockhögen är slut tar man av de öppna korten, och sedan av de hemliga korten.

Spelet är slut när en spelare blivit av med alla korten. Denna spelare är då vinnaren av spelet!

Betydelsen av korten

Korten 3-9 har betydelsen du kan förvänta dig; deras värde är den valör respektive kort har. Men en två eller en tia fungerar annorlunda.

Om man plockar upp en tia vänder man bort högen och kan lägga vilken valör man vill. Alltså innebär en tia att du kan sluta plocka och får lägga valfritt kort. Tvåor är speciella på ett liknande sätt; de kan läggas på allt, och när du lägger en tvåa sänks valören till två.

Om du skulle ha fyra lika kort vänder du också bort högen och kan lägga precis vad du vill.

Slutsats

Det här spelet bjuder på massor av skoj, och du och dina vänner kan enkelt tillbringa timmar med att sysselsätta er själva med de enkla men roliga spelmekanismerna. Reglerna är mycket enkla att förstå och gör att ni bara kan koncentrera er på att ha kul med att spela själva spelet istället för att tjafsa om regler. När du väl behärskar reglerna (vilket inte tar lång tid) kommer du att spela det här spelet med dina älskade om och om. Som du ser är det enkelt nog att alla åldrar kan spela, vilket gör det perfekt till en familjekväll. Prova det nästa gång du bjuder över vänner eller spenderar kvalitetstid med familjen!

Fortsätt läsa

Volvo aktie

Volvo är en av världens ledande biltillverkare med en lång och anrik historia. I den här artikeln kommer vi att undersöka vad investerare bör tänka på innan de investerar i Volvo-aktier samt ge en enkel guide för hur man...

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång per år i Europa. Tävlingen hölls för första gången 1953, och är därmed den äldsta i världen när det kommer till rally. Organisatören bakom arrangemanget är...

Sinch aktie

Sinch är ett teknikföretag som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster för att möjliggöra integration av SMS, röstapplikationer och mobildatatjänster i kundens verksamhet. Dessa tjänster används för hantering av viktig information inom branscher som bank, flyg, sjukvård och teknik. Bolaget grundades 2008...