tisdag, oktober 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en...

De bästa RPG-spelen för...

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även...

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...
HemNyheterFlera Disneyfilmer baserade...

Flera Disneyfilmer baserade på sagor

Många av de filmer som vi betraktar som klassiker från Disney är baserade på äldre sagor. H.C. Andersen är en av de författare som fått sina verk förvandlade till tecknade eller animerade filmer. Många gånger förändras handlingen för att bättre passa Disneys universum. Att läsa originalen kan ge en mörkare bild av historien.

Många av de historier som Disneys magiska filmer baseras på är i själva verket gamla sagor och berättelser. De har varit kända långt innan Disney blev en grej och är en del av vår kulturskatt. En av de författarna vars historier mest flitigt blivit omvandlade till filmer är dansken H.C. Andersen.

Det började redan 1939 då Walt Disney producerade en kortfilm, som en del av serien Silly Symphonies baserad på den fula ankungen. Den blev så lyckad att den vann en Oscar. Fast där är kändare exempel.

Lilla sjöjungfrun

Den H.C. Andersen berättelse som omvandlats till Disneyfilm och blivit mest känd är tveklöst lilla sjöjungfrun som kom i början av 1990-talet. Handlingen går ut på att en sjöjungfru vill ta sig upp på land för att uppleva allt som finns där. Hennes önskan blir sann och under en period så byts hennes stjärtfena ut mot ett par ben.

Väl på land förälskar sig en prins i henne och hon får upp ögonen för honom. Det finns en dramatisk twist där hennes pappa Poseidon och hans nemesis Ursula hamnar i varandras skottlinjer. Filmen är mycket välgjord och är en av de klassiker som barn fortfarande ser idag.

Andra Andersensagor Disney arbetat med

Men det är inte bara de H.C. Andersensagorna Disney har tagit till sig. I Fantasia 2000 finns en del som är baserad på hans verk den ståndaktige tennsoldaten och Frozen-filmerna är inspirerade av hans berättelse om Snödrottningen. Det är uppskattade filmer och många som tagit del av dem är inte ens medvetna om att det är nästa 200 år gamla historier de underhålls av.

Originalen mörkare

I Andersens gamla originalberättelser så är handlingen ofta mörkare och Disney har medvetet tonat ner dessa mörkare delar för att det ska bli en mer lättsmält historia.  Till exempel är där inga sjungande krabbor i originalhistorien den lilla sjöjungfrun och slutet ser annorlunda ut.

Stor sagoskatt

Att börja läsa H.C. Andersens originalsagor är något de flesta bör göra. Det är en stor sagoskatt som väntar på att bli läst. Till exempel finns vintersagan flickan med svavelstickorna. Där en flicka sitter ute i en stad. Hon fryser och är fattig. Men hon har en ask svavelstickor, tänk tidiga tändstickor. Hon tänder dessa en efter en och ser in i andra världar där det är lyckligt och gemytligt.

Hon slungas tillbaka till sin verklighet när stickan slocknar. Hon tänder en efter en till där bara är en kvar. Hon tänder den. Längre än så ska vi inte berätta här då sagan bör läsas som den är, inte återberättas. Men den är mörkare än vad Disney någonsin skulle gjort den. En saga som passar större barn och vuxna.

Fortsätt läsa

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv inverkan på deras marknadsföring genom att öka synlighet, trovärdighet och förtroende hos målgruppen. Dessa listor fungerar som en sorts rekommendation och kan hjälpa till att skapa...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en riktig utmaning. Att se glädjen i hans ögon när han öppnar något som du noga har valt ut är dock verkligen en oslagbar känsla som gör...

De bästa RPG-spelen för SNES

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även om det är över 20 år sedan konsolen lanserades verkar den aldrig bli för gammal. Speciellt RPG-spelen som lanserades för SNES under 90-talet var av en...