måndag, februari 26, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock...
HemSpelAllt du behöver...

Allt du behöver veta om Harpan regler

Harpan är en riktig klassiker när det kommer till kortspel. Spelet finns installerat på de allra flesta datorer och bjuder in till timmars underhållning en regnig dag. Roligast är det att spela Harpan om man är bra till det – så välkommen att ta del av vår utmärkta guide till spelet här!

Målet med Harpan är att man ska lyckas bygga fyra högar med kort i nummerordning och bli av med alla de kort som finns på bordet. Ett utmärkt enmansspel som spelas med en standard kortlek innehållande 52 kort. Jokrar används ej i Harpan. Kortens värde rangordnas från högt till lågt: Kung, Drottning, Knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och Ess.

Harpan – Spelplan

Spelplanen för kortleken Harpan består först av en vågrät rad med sju rader. Första högen från vänster består av ett öppet kort följt av ett dolt och ett öppet. Härefter fortsätter det med två dolda och ett öppet och så vidare tills sista högen har sex stängda kort och ett öppet. Resterande kort placeras i en hög som ligger längst upp till vänster.

Påbörja spelet

Korten på spelplanen kan förflyttas på tre olika sätt: Genom att spela kort i en annan färg ovanpå ett kort vars valör är en siffra högre. Genom att spela kort på själva grundhögarna som startas med ess i varje färg och kan spelas på i följd upp till en kung. Genom att öppna ett gömt kort. Korten i Harpan kan öppnas ett i taget för enklare spel, alternativt kan vart tredje kort öppnas för ett mer utmanande spel. Observeras att endast en kung får placeras på tomma rutor.

Spelet fortsätter med att man flyttar korten på dessa tre sätt tills alla kort flyttas till grundhögarna – då vinner man. Om man inte längre kan göra några drag har man tyvärr förlorat. Men det är inget att sura över – kör bara en gång till!

Finslipa dina spelfärdigheter

Harpan kan vara extremt frustrerande för den som inte är insatt i spelet och dess regler. Så fort man hajar hur kortspelet fungerar och spelat det ett par gånger går det dock relativt smärtfritt. Det är en oerhört underhållande form för patienser och passar utmärkt för den som vill fördriva tiden på egen hand. Du kan givetvis välja att köra Harpan med en fysisk kortlek, men vi föreslår att du spelar på din dator för att slippa onödigt krux. Njut istället av att datorn slumpmässigt delar ut korten och träna istället på att öva dina spelfärdigheter!

Det finns massvis av olika hemsidor som erbjuder en att spela en uppsjö av olika Harpan-spel, häribland Harpan.se. Givetvis är alla dessa spel gratis – så du kan finslipa din skicklighet och strategi utan att faktiskt behöva betala för det.

Som med alla andra kortspel finns det såklart ett par strategier man kan anamma för att vinna oftare än man förlorar. Kom ihåg att det krävs fokus och tid för att lyckas kontinuerligt med ett spel som Harpan. Våra bästa strategi-tips är att gå igenom hela spelhögen innan du kommer igång. Då vet du vilka kort det finns att spela med!

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...