lördag, april 1, 2023

Skapa befriande innehåll

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...

MISSA INTE – 9...

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och...

Så spelas UNO

UNO är ett kortspel som vem som helst kan lära sig och ha...
HemSpelAllt du behöver...

Allt du behöver veta om Harpan regler

Harpan är en riktig klassiker när det kommer till kortspel. Spelet finns installerat på de allra flesta datorer och bjuder in till timmars underhållning en regnig dag. Roligast är det att spela Harpan om man är bra till det – så välkommen att ta del av vår utmärkta guide till spelet här!

Målet med Harpan är att man ska lyckas bygga fyra högar med kort i nummerordning och bli av med alla de kort som finns på bordet. Ett utmärkt enmansspel som spelas med en standard kortlek innehållande 52 kort. Jokrar används ej i Harpan. Kortens värde rangordnas från högt till lågt: Kung, Drottning, Knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och Ess.

Harpan – Spelplan

Spelplanen för kortleken Harpan består först av en vågrät rad med sju rader. Första högen från vänster består av ett öppet kort följt av ett dolt och ett öppet. Härefter fortsätter det med två dolda och ett öppet och så vidare tills sista högen har sex stängda kort och ett öppet. Resterande kort placeras i en hög som ligger längst upp till vänster.

Påbörja spelet

Korten på spelplanen kan förflyttas på tre olika sätt: Genom att spela kort i en annan färg ovanpå ett kort vars valör är en siffra högre. Genom att spela kort på själva grundhögarna som startas med ess i varje färg och kan spelas på i följd upp till en kung. Genom att öppna ett gömt kort. Korten i Harpan kan öppnas ett i taget för enklare spel, alternativt kan vart tredje kort öppnas för ett mer utmanande spel. Observeras att endast en kung får placeras på tomma rutor.

Spelet fortsätter med att man flyttar korten på dessa tre sätt tills alla kort flyttas till grundhögarna – då vinner man. Om man inte längre kan göra några drag har man tyvärr förlorat. Men det är inget att sura över – kör bara en gång till!

Finslipa dina spelfärdigheter

Harpan kan vara extremt frustrerande för den som inte är insatt i spelet och dess regler. Så fort man hajar hur kortspelet fungerar och spelat det ett par gånger går det dock relativt smärtfritt. Det är en oerhört underhållande form för patienser och passar utmärkt för den som vill fördriva tiden på egen hand. Du kan givetvis välja att köra Harpan med en fysisk kortlek, men vi föreslår att du spelar på din dator för att slippa onödigt krux. Njut istället av att datorn slumpmässigt delar ut korten och träna istället på att öva dina spelfärdigheter!

Det finns massvis av olika hemsidor som erbjuder en att spela en uppsjö av olika Harpan-spel, häribland Harpan.se. Givetvis är alla dessa spel gratis – så du kan finslipa din skicklighet och strategi utan att faktiskt behöva betala för det.

Som med alla andra kortspel finns det såklart ett par strategier man kan anamma för att vinna oftare än man förlorar. Kom ihåg att det krävs fokus och tid för att lyckas kontinuerligt med ett spel som Harpan. Våra bästa strategi-tips är att gå igenom hela spelhögen innan du kommer igång. Då vet du vilka kort det finns att spela med!

Fortsätt läsa

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...

LISTA- 20 rikaste personerna i Sverige 2023

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet på 365 miljarder dollar. Det är en ökning från 333 miljarder dollar 2020 och 293 miljarder dollar 2018. Här är en titt på vilka som förväntas...

MISSA INTE – 9 spartips så att du klarar lågkonjunkturen

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och göra ändringar där det behövs är en viktig aspekt av att upprätthålla en sund ekonomi. Om du tar dig en stund varje månad för att gå...