fredag, februari 3, 2023

Skapa befriande innehåll

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång...

Sinch aktie

Sinch är ett teknikföretag som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster för att möjliggöra integration av...

Fotbollsallsvenskan 2023 – Så...

Nu är det dags igen för de svenska fotbollslagen i fotbollsallsvenskan att börja...

Historien bakom Ethereum

I juli 2015 träffades en grupp utvecklare i Berlin för att diskutera hur...
HemSpelAllt du behöver...

Allt du behöver veta om Couronne regler

Couronne är en variant av biljard anpassad 2–4 spelare. Även om spelet inte är lika välkänt som många andra bjuder det in till timmars underhållning för unga så väl som vuxna! Har du och dina vänner planerat att spela en omgång Couronne men vet inte riktigt spelreglerna? Oroa er inte! Här går vi igenom spelet steg för steg när det kommer till Couronne regler

Vad är Couronne?

Behöver du förfriska minnet lite kan vi börja med att förklara att Couronne är ett spel som går att likna något med biljard. Det är framförallt populärt i de nordiska länderna, mer specifikt Sverige och Finland, men sägs ha utvecklats från det amerikanska spelet Carrom under tidigt 1900-tal.

Precis som i Carrom, består Couronne av en fyrkantig träbräda som vanligtvis inte har en större bredd än 1 meter. På brädet finns det cirklar man spelar med, i två olika färger som bestämmer lagen. Dessa cirklar är gula och röda. Spelet spelas med så kallade “köer”, det vill säga stavar som används för att knuffa ner ringarna.

Målet med spelet

Även om många människor väljer att spela spel bara för att det är underhållande måste man ha ett mål med det. Annars finns det ingen drivkraft som gör att man fortsätter att spela! I Couronne är målet, precis som i klassisk biljard, att få ner de klot som finns på brädet. I Couronne däremot är det ringar utlagda på brädet snarare än klot som i biljard!

Förberedelser inför spelet

För att kunna spela en omgång Couronne behöver du och dina vänner ha ett Couronnespel, stötringarna som används för att spelas samt varsina “kö”, det vill säga de stavar man använder för att knuffa stötringarna. Normalt följer det med stötringar och köer när man köper ett Couronnespel, men det lönar sig alltid att ha några extra såklart!

För att förbereda er inför en omgång Couronne placerar ni spelbrädet på exempelvis ett bord. Härefter lägger ni ut ringarna i en cirkel i mitten av brädet. Spelet spelas mellan två olika lag, så se till att fördela er jämnt och rättvist.

Så spelar ni

När lagen är uppdelade och ni placerat er omkring spelbrädet kan ni komma igång! Precis som i klassisk biljard ska ni försöka stöta ner era egna stötringar med era köer.

Spelet startar med att varje spelare får en svart stötring. Gula spelare startar och de ska då försöka stöta sina stötringar mot ringarna i mitten av cirkeln som finns på brädet. När detta är gjort fortsätter motståndarlaget – det röda laget. Lagen och spelarna får stöta ner ringarna i vilket hörnfack de än önskar. Vinnarna blir det lag som först lyckas knuffa ner alla sina ringar!

Regler och straff

Precis som i biljard finns det ett par regler man måste följa och straff man måste genomlida. Lyckas en spelare knuffa ner en ring i lagets färg får man ett extraslag. Om man däremot träffar en stötring i egen färg så att den hamnar i motståndarens fack går turen över till motståndarlaget. Hoppar en ring mot förmodan över sargen får man lägga tillbaka denne i cirkeln närmast hörnet där ringen hoppade över.

På favoritlistan hittar du allt och lite till:

Läs mer om Privatlån här.

Fortsätt läsa

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång per år i Europa. Tävlingen hölls för första gången 1953, och är därmed den äldsta i världen när det kommer till rally. Organisatören bakom arrangemanget är...

Sinch aktie

Sinch är ett teknikföretag som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster för att möjliggöra integration av SMS, röstapplikationer och mobildatatjänster i kundens verksamhet. Dessa tjänster används för hantering av viktig information inom branscher som bank, flyg, sjukvård och teknik. Bolaget grundades 2008...

Fotbollsallsvenskan 2023 – Så kommer det gå för de allsvenska lagen

Nu är det dags igen för de svenska fotbollslagen i fotbollsallsvenskan att börja träna inför den kommande säsongen. Vissa hoppas på att ta sig till toppen medan andra bara hoppas på att undvika nedflyttning. Men en sak är säker,...