More

  Allt du behöver veta om Kalaha regler

  Kalaha, en variant inom Mancala-familjen av spel, är en klassiker när det kommer till underhållande brädspel. Spelet i sig är väldigt simpelt, men har man aldrig spelat det, eller inte spelat det på flera år, kan minnet behövas förfriskas. Du som planerar att spela en omgång Kalaha snart kan således ta del av vår lilla guide här nedan och lära dig om spelregler och annat smått och gott.

  Målet med Kalaha

  Målet med Kalaha-spelet är att samla på sig så många poäng som möjligt. I detta klassiska brädspel tar poängen form som kulor/stenar. För att vinna måste man samla på sig så många poäng som möjligt i sin så kallade Kalaha-grop, därav namnet. Detta ska man hinna göra innan motståndarspelaren lyckas rensa ens gropar från kulorna/stenarna.

  Ett väldigt simpelt men nervkittlande spel som älskas av vuxna så väl som unga världen över!

  Förberedelser

  För att kunna spela Kalaha behöver man ett specifikt Kalaha-spelbräde. När man köper spelbrädet får man också tillhörande kulor/stenar att spela med. Kalaha-spelbrädet har 6 små gropar, som kallas för Ambo, på varje sida av brädet, samt två stora gropar som kallas för Kalaha i varje ände. Syftet med spelet är att lyckas få fler kulor/stenar i sin Kalaha-grop än sin motståndare.

  Spelbrädet placeras med kortsidorna till höger och vänster mellan spelarna. Innan spelet börjas placeras fyra kulor/stenar i varje Ambo – inte i Kalaha-groparna.

  Kalaha spelas med två spelare. Det vill säga att ni har en varsin sida med gropar och kulor/stenar ni spelar med. Man kan inte vara mer än två spelare i ett klassiskt Kalaha-spel, men önskar man kan man såklart spela i två lag med 2–3 spelare i varje lag. Detta kan dock göra spelet något komplicerat eftersom det trots allt är tillägnat 2 spelare totalt.

  Spelregler Kalaha

  När brädet är framplockat och spelarna är förberedda kan spelat börja. Vem som börjar spelar ingen större roll – ni kan göra på den som är yngst eller bestämma med hjälp av lottdragning. Spelaren som fått äran att börja startar spelet med att välja en Ambo. Hen plockar upp alla kulor/stenar ur vald Ambo och fördelar en efter en i en Ambo åt höger tills hen inte har några kulor/stenar kvar i handen. Har man turen på sin sida hamnar även en kula/sten i sin Kalaha-grop. Man placerar inte någon kula/sten i motståndarens Kalaha.

  Om den sista kulan/stenen i handen hamnar i en av motståndarspelarens gropar, alternativt i en tom grop, slutar omgången. Om den sista kulan/stenen hamnar i en tom Ambo som ägs av spelaren, får hen ta alla kulor/stenar i motsatt sidas Ambo och lägger dem i sin Kalaha. Denna “fångsten” avslutar också rundan.

  Så avslutas spelet

  Kalaha är inte ett evighetsspel som många andra brädspel. Spelet avslutas helt enkelt när en av spelarna inte längre har några kulor/stenar i någon av sina Ambo-gropar. Alla kulor/stenar som inte ligger i någon av poänggroparna deponeras i motståndarens Kalaha. Den spelaren med flest poäng, det vill säga flest kulor/stenar i sin Kalaha vinner spelet!

  Senaste artiklarna

  Relaterade artiklar