lördag, april 1, 2023

Skapa befriande innehåll

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...

MISSA INTE – 9...

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och...

Så spelas UNO

UNO är ett kortspel som vem som helst kan lära sig och ha...
HemSpelAllt du behöver...

Allt du behöver veta om Kalaha regler

Kalaha, en variant inom Mancala-familjen av spel, är en klassiker när det kommer till underhållande brädspel. Spelet i sig är väldigt simpelt, men har man aldrig spelat det, eller inte spelat det på flera år, kan minnet behövas förfriskas. Du som planerar att spela en omgång Kalaha snart kan således ta del av vår lilla guide här nedan och lära dig om spelregler och annat smått och gott.

Målet med Kalaha

Målet med Kalaha-spelet är att samla på sig så många poäng som möjligt. I detta klassiska brädspel tar poängen form som kulor/stenar. För att vinna måste man samla på sig så många poäng som möjligt i sin så kallade Kalaha-grop, därav namnet. Detta ska man hinna göra innan motståndarspelaren lyckas rensa ens gropar från kulorna/stenarna.

Ett väldigt simpelt men nervkittlande spel som älskas av vuxna så väl som unga världen över!

Förberedelser

För att kunna spela Kalaha behöver man ett specifikt Kalaha-spelbräde. När man köper spelbrädet får man också tillhörande kulor/stenar att spela med. Kalaha-spelbrädet har 6 små gropar, som kallas för Ambo, på varje sida av brädet, samt två stora gropar som kallas för Kalaha i varje ände. Syftet med spelet är att lyckas få fler kulor/stenar i sin Kalaha-grop än sin motståndare.

Spelbrädet placeras med kortsidorna till höger och vänster mellan spelarna. Innan spelet börjas placeras fyra kulor/stenar i varje Ambo – inte i Kalaha-groparna.

Kalaha spelas med två spelare. Det vill säga att ni har en varsin sida med gropar och kulor/stenar ni spelar med. Man kan inte vara mer än två spelare i ett klassiskt Kalaha-spel, men önskar man kan man såklart spela i två lag med 2–3 spelare i varje lag. Detta kan dock göra spelet något komplicerat eftersom det trots allt är tillägnat 2 spelare totalt.

Spelregler Kalaha

När brädet är framplockat och spelarna är förberedda kan spelat börja. Vem som börjar spelar ingen större roll – ni kan göra på den som är yngst eller bestämma med hjälp av lottdragning. Spelaren som fått äran att börja startar spelet med att välja en Ambo. Hen plockar upp alla kulor/stenar ur vald Ambo och fördelar en efter en i en Ambo åt höger tills hen inte har några kulor/stenar kvar i handen. Har man turen på sin sida hamnar även en kula/sten i sin Kalaha-grop. Man placerar inte någon kula/sten i motståndarens Kalaha.

Om den sista kulan/stenen i handen hamnar i en av motståndarspelarens gropar, alternativt i en tom grop, slutar omgången. Om den sista kulan/stenen hamnar i en tom Ambo som ägs av spelaren, får hen ta alla kulor/stenar i motsatt sidas Ambo och lägger dem i sin Kalaha. Denna “fångsten” avslutar också rundan.

Den bästa taktiken när du spelar Kalaha

Om det är du som börjar spelet kan det vara en fördel att placera den sista bollen/stenen i din egen Kalaha. Detta ger dig en ny tur och en ny chans att få in fler kulor/stenar i din Kalaha.

Om du får möjlighet att fånga din motståndares kulor/stenar, gör det! Det kommer att sätta dig i ett bättre läge över lag.

Om du är nära att vinna kan det vara en bra idé att ”låsa” motståndarens gropar så att de inte kan få ut fler bollar/stenar. För att göra detta ser du helt enkelt till att den sista bollen/stenen i din hand hamnar i en av deras tomma gropar.

Spela Kalaha online

Om du vill spela Kalaha men inte har en bräda eller rätt antal kulor/stenar kan du alltid spela online. På flera spelsajter erbjuds Kalaha och man kan ofta gratis mot datorn eller en annan mänsklig spelare, läs mer här. Det är också ett bra sätt att öva på Kalaha då man inte alltid har en annan spelare att spela med.

Så blir du en bra spelare på Kalaha

Kalaha är ett roligt och enkelt det är ett enkelt spel att lära sig, och det är ett bra sätt att tillbringa kvalitetstid med familj och vänner. Om du vill bli en bra Kalaha-spelare måste du vara strategisk och tänka framåt. Det räcker inte att bara placera bollarna/stenarna slumpmässigt – du måste ha en plan. Självklart är det också så att övning ger färdighet. Ju mer du spelar, desto bättre blir du. Så öva, öva öva och spela ofta!

Så avslutas spelet

Kalaha är inte ett evighetsspel som många andra brädspel. Spelet avslutas helt enkelt när en av spelarna inte längre har några kulor/stenar i någon av sina Ambo-gropar. Alla kulor/stenar som inte ligger i någon av poänggroparna deponeras i motståndarens Kalaha. Den spelaren med flest poäng, det vill säga flest kulor/stenar i sin Kalaha vinner spelet!

Fortsätt läsa

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...

LISTA- 20 rikaste personerna i Sverige 2023

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet på 365 miljarder dollar. Det är en ökning från 333 miljarder dollar 2020 och 293 miljarder dollar 2018. Här är en titt på vilka som förväntas...

MISSA INTE – 9 spartips så att du klarar lågkonjunkturen

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och göra ändringar där det behövs är en viktig aspekt av att upprätthålla en sund ekonomi. Om du tar dig en stund varje månad för att gå...