tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemSpelAllt du behöver...

Allt du behöver veta om Plump regler

Trots sitt något klumpiga namn är Plump ett oerhört underhållande kortspel för två eller fler spelare. Det går ut på att lyckas ta ut antalet stick man tänkt sig från början. Plump är inte särskilt svårt att lära sig, åtminstone inte om du får hjälp av vår utmärkta guide nedan!

Första steget är att bemästra Plump regler

Det går knappast att se bort ifrån det faktum att kortspelet Plump har ett väldigt annorlunda och unikt namn. Ni kanske inte bryr er så mycket om varför det heter som det gör, men det gör vi!

Namnet Plump härstammar från att det kallas för att “plumpa” om en spelare inte får några poäng under en omgång. Vad ordet plumpa betyder behöver vi inte lägga mer energi på, då kan ni hellre läsa er till det med hjälp av Svenska Akademiens Ordbok.

Förberedelser inför Plump

Nog snackat om Plumps unika namn. Nu kommer vi igång med hur man faktiskt spelar! Först och främst ska man vara minst 2 personer. Ni behöver en traditionell kortlek bestående av 52 kort plus ett så kallat spelprotokoll. Protokollet kan ni själva skapa med hjälp av ett blankt papper. För latmasken finns det utskrivbara protokoll att tillgå helt gratis på nätet.

Så spelar man

Nu vet du vad namnet härstammar ifrån och vad som krävs för att spela det. Nu går vi vidare till spelets faktiska gång!

I Plump måste man ALLTID följa färg. Saknar man däremot kort i den färg som syns på kortet längst upp får man lägga vilket kort man vill. Då straffas man genom en så kallad “plump”, det vill säga en markering i spelprotokollet. Ett stick tar man när man lägger det högsta av de utlagda korten – alternativt att man lagt ner ett kort i en färg som ingen annan spelare besitter. Många kort av samma färg på handen är således väldigt fördelaktigt!

Under första rundan tilldelas deltagarna 10 kort vardera. Spelet går medsols, där varje spelare får gissa antalet stick man tror att man kan kommer ta under rundan. Här kan man välja vilket antal som helst mellan 10 och 0. Var uppmärksam på att ens förutspådda stick aldrig får gå jämnt ut på protokollet.

Efter en avslutad spelrunda kikar man på de olika deltagarnas stick och om de matchar med vad de förutspått. Har man lyckats gissa rätt får man ett poäng till sitt protokoll! Spelet fortsätter såhär, fast med ett mindre kort per omgång, från 10 kort ner till 1.

Så avslutas Plump

Som med alla andra spel kommer även Plump avslutas med att en lycklig spelare kan utnämna sig som vinnare! Vinnaren avslöjas i omgången med endast ett kort per person.

Varje spelare kikar på sina kort och avger om det ger vinst eller icke. Sedan håller deltagarna upp korten mot pannan utan att själva kika på dem. Man kikar på varandras kort för att försöka avgöra huruvida de fortfarande har en chans att vinna eller inte. I slutet räknar man ihop poängen för att beräkna vilken spelare som samlat på sig flest poäng under de olika omgångarna!

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....