tisdag, februari 27, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock...
HemSpelGuide till UNO...

Guide till UNO kortspel

UNO är ett kortspel med specialkort som bjuder in till många timmars underhållning för hela familjen. Spelet rekommenderas för åldrarna 7 och uppåt, men även yngre barn kan njuta av UNO. Kortspelet kan åtnjutas av två till tio spelare och går ut på att bli av med sina kort så snabbt som möjligt – men glöm inte att säga UNO.

Glömt hur man spelar UNO? Eller har du aldrig spelat det förr och är nyfiken på det klassiska spelet? Då kan du läsa vår guide över UNO regler här nedan. Nedan guidar vi dig genom kortspelet UNO så att du ska kunna briljera när det är dags.

Hur man spelar UNO

UNO är ett populärt klassiskt kortspel som kan spelas av två till tio spelare. Spelet går ut på att matcha numeriska kort eller färgkort på din hand med de kort som givaren har delat ut för att vinna rundor. Varje spelare börjar med sju kort och när det är deras tur måste de dra eller kasta ett kort från sin hand. För att vinna rundan måste de matcha antingen siffran, färgen eller handlingssymbolen på det kort som givaren tidigare delat ut. Spelare som inte kan spela ut ett kort måste plocka upp ett kort från kortleken tills någon annan kan spela. Om en spelare bara har ett kort kvar på handen måste han eller hon säga ”UNO” innan en motspelare ropar ut det – annars måste han eller hon dra ytterligare två kort från leken som straff för att han eller hon inte har gjort det. När alla kort är borta från en spelares hand förlorar den personen och måste dra av poäng som motsvarar de kort som finns kvar på handen i slutet av varje runda. När någon når 500 poäng (eller en annan förutbestämd poängsumma) förklaras den personen som vinnare!

Kom igång med UNO regler

För att spela UNO behöver du och dina vänner uppenbarligen en UNO-kortlek. Vanliga kortlekar fungerar tyvärr inte eftersom UNO är ett spel med specialkort. UNO-kortlekar finns dock att tillgå online så väl som i fysiska butiker praktiskt taget överallt.

Sätt dig tillsammans med dina vänner vid ett stabilt bord. Ni börjar med att dra ett kort – spelaren som får den högsta valören kickstartar omgången. Härefter blandas korten och det delas ut 7 kort till varje spelare. Resterande kort bildar en hög mitt på bordet med framsidan av korten uppåtvända.

Spelets gång föregår som sådan att deltagarna i ordning antingen kan lägga ett kort i samma färg, valör alternativt ett specialkort (det går vi igenom senare). Om man inte har ett lämpligt kort får man plocka upp max 3 kort från korthögen på bordet. Efter max 3 kort är dragna får man stå över rundan om man fortfarande inte kan.

UNO kortspel går ut på att vara den spelare som först blir av med alla sina kort på handen. Innan man lägger ut det sista kortet måste man dock komma ihåg att skrika “UNO”, annars måste man dra två kort och stå över sin tur. När den vinnande spelaren sagt UNO i tid samt blivit av med alla sina kort räknar man ihop de poäng som övriga spelare har enligt följande:

0–9 – motsvarande valör
Ta upp-kort – 20 poäng
Stoppkort – 20 poäng
Vändkort – 20 poäng
Byt färg-kort – 50 poäng
Byt färg +4-kort – 50 poäng

Specialkort i UNO

Bland det roligaste med UNO är såklart specialkorten som vi snackat om så mycket redan. Dessa kort kan verkligen förändra spelets gång. Låt oss se på vilka dessa specialkort är:

Vändkort

Vändkortet består av två pilar som går i motsatta riktningar, den ena ovanpå den andra. Regeln för dessa kort är enkel: det växlar ordningen på spelet. Det vill säga om spelaren till höger om dig egentligen skulle lägga kortet efter dig denna runda, blir det istället personen till vänster om dig som kommer göra det. Spelordningen fortsätter till vänster på samma sätt tills någon annan lägger ett vändkort.

Stoppkort

Stoppkortet består av en symbol av en cirkel med en linje genom. Det betyder att personen som egentligen skulle lägga efter dig får stå över sin omgång.

Drag 2-kort

Som namnet antyder innebär detta kort att spelaren som kommer efter den person som lägger Drag 2-kortet måste plocka upp två kort från korthögen. Dessutom får personen i fråga stå över sin omgång.

Byt färg-kort

När en spelare lägger ett Byt färg-kort betyder det att hen får välja vilken färg som nästa spelare måste lägga ut på bordet. Samma färg gäller till dess att någon annan lägger ett byt färg-kort, alternativt lägger ett kort i samma valör men i annan färg på bordet.

Byt färg drag 4-kort

Läggs detta kort får spelaren som lagt kortet bestämma färg. Dessutom måste nästa spelare i tur plocka upp 4 kort från spelhögen samt stå över sin omgång.

Målet med UNO

Målet med UNO är att vara den första spelaren som blir av med alla sina kort på handen. Det roliga med UNO är kravet att ropa “UNO!” när man endast har ett kort kvar. När man spelar flera omgångar vinner den spelare med lägst totala poäng.

Så beräknas poängen i UNO

Enligt de “officiella” UNO reglerna kan man först beräkna vinnaren när någon spelare nått 500 poäng. Vinnaren är då den spelare med minst antal poäng. Några kör dock helt enkelt med att man får en ny vinnare varje omgång, det vill säga den som blivit av med sina kort först och inte glömt att utropa “UNO”.

Kör man med de officiella reglerna räknar man i slutet ihop alla kort och poängen för den omgången skrivs ner. På så sätt summerar man poängen för att avgöra om någon spelare fått 500 poäng. Man beräknar korten på följande sätt i UNO:

Alla numrerade kort får sitt nominella värde (0 till 9).

Vänd-, stopp- samt drag 2-kort ger 20 poäng vardera. Byt färg- och Byt färg drag 4-kort ger 50 poäng vardera.

Kortvärden – UNO

Korten har värden som sträcker sig från 0 till 9.

UNO-korten har flera nyckelnummer och symboler som påverkar spelet. De numeriska värdena på korten sträcker sig från 0 till 9, var och en med en annan färgkodad kortdesign. Till exempel är det blå nollkortet värt 20 poäng, medan det gula nollkortet är värt 90 poäng i ett spel för två spelare. Handlingskorten är också färgkodade, där de blå korten är värda 20 poäng och de röda korten är värda 50 poäng i ett spel med två spelare. Förutom de numeriska värdena har UNO också speciella handlingskort som +2, skip och reverse som kan användas strategiskt för att hjälpa en spelare att vinna spelet.

Antal spelare – Spelet spelas bäst med två till fyra personer

Spelet spelas bäst med två till fyra personer och deltagarna kan bestämma svårighetsgraden genom att lägga till fler spelare. Med två spelare är det ett utmärkt sätt att utmana varandra och testa sina färdigheter. Att lägga till fler spelare ger ett extra svårighetsmoment eftersom strategierna måste ändras för att optimera chanserna att lyckas. Varje spelare bidrar med något unikt vilket gör det till en värdefull erfarenhet för alla som deltar i UNO spelet. Oavsett om de är två eller fyra kan varje deltagare roa sig och ha roligt samtidigt som de lär sig något nytt.

Spela två-mot-två eller i lag

Även om UNO är bättre anpassat till flera spelare kan man spela kortspelet två-mot-två. Då gäller följande regler:

  1. Spelar man med ett vändkort fungerar detta som ett stoppkort, det vill säga att nästföljande spelare måste stå över en omgång.
  2. Spelar man ett stoppkort får man lägga ett valfritt annat kort direkt efter.
  3. Efter man spelat ett drag 2-kort eller byt färg drag 4-kort drar spelaren antalet kort som kortet indikerar och därefter är det samma spelares tur igen.

Spelar man två par mot varandra är handen över när den ena spelaren i paret är ute. Då räknar man ihop antalet poäng i motståndarlagets båda händer och ger poäng för det vinnande laget.

Man kan också spela UNO vid flera bord, det vill säga att varje par exempelvis spelar tre spel mot vart och ett av de övriga paren. Då kan man välja vilken poängberäkningsmetod man än önskar. Det vinnande laget blir alltså det lag med högst eller lägst poäng, allt beroende på vilken poängberäkning man använder.

Vinna UNO kortspelet – Den första spelaren som når 500 poäng vinner spelet

Att vinna spelet är en spännande upplevelse. För att nå 500 poäng måste spelarna hela tiden lägga upp en strategi och förutse motståndarens drag. Det är ett test av logik och snabbt tänkande som kräver fokus och skicklighet. När varje spelare samlar poäng ökar spänningen tills man slutligen når den vinnande poängen – 500! Att tävla om att vara den första som når målet kan ge upphov till en intensiv tävlingskänsla och ge upphov till otaliga spännande matcher. På det hela taget är det inte lätt att nå 500 poäng, men med noggrann eftertanke går det att uppnå.

Slut på UNO kortspel – kortspelet är slut när en spelare har kastat alla sina kort

Spelet avslutas när en spelare inte har några fler kort på handen eller när spelaren har nått poänggränsen på 500 poäng. Om någon når poänggränsen vinner den UNO spelaren spelet. Men om en spelare får slut på kort innan du når poänggränsen, vinner den spelaren spelet omedelbart. Vinnaren är vanligtvis den spelare som har fått flest poäng eller kastat alla sina kort först.

En av de UNO regler som finns är som sagt att spelare måste säga “UNO” innan de spelar sitt näst sista kort. Om en spelare endast har ett kort på sin hand och en annan spelare säger “UNO” innan nästa spelare börjar sin tur, måste spelaren i fråga dra fyra nya kort från spelhögen.

Om nästa spelare börjar sin tur, och ingen säger “UNO”, fortsätter spelet som om den ursprungliga spelaren faktiskt sa “UNO”. Då tvingas de inte ta något nytt kort för att de glömt säga “UNO”.

Bara för att man ropar “UNO” betyder det inte att man vunnit spelet. Man måste fortfarande spela sitt sista kort. Kan de inte det måste man ta ett kort från spelhögen tills de kan spela. Det är möjligt att säga flera UNO innan spelet är avslutat.

Några kör med att man inte får gå ut med specialkort, andra inte. Därför är det viktigt att man pratar med de man spelar UNO med innan och bestämmer vilka regler man ska följa.

Detta är några av de grundläggande UNO-reglerna som du bör känna till innan du spelar. Med dessa regler kan du nu sätta dina färdigheter och strategier på prov i ett spel av UNO.

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...