tisdag, oktober 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en...

De bästa RPG-spelen för...

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även...

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...
HemSpelGuide till UNO...

Guide till UNO kortspel

UNO – vilket fantastiskt spel. En del av charmen härstammar från dess namn, men framförallt tack vare det faktum är att det är ett spel som är lätt att lära sig samtidigt som det bjuder in till timmars skoj. Kortspelet kan åtnjutas av två till tio spelare och går ut på att bli av med sina kort så snabbt som möjligt – men glöm inte att säga UNO.

Aldrig spelat UNO förr? Eller behöver du kanske bara förfriska ditt minne och finslipa dina färdigheter? Oroa dig inte – vi finns här för dig! Nedan guidar vi dig genom kortspelet UNO så att du ska kunna briljera när det är dags.

Kom igång med UNO regler

För att spela UNO behöver du och dina vänner uppenbarligen en UNO-kortlek. Vanliga kortlekar fungerar tyvärr inte eftersom UNO är ett spel med specialkort. UNO-kortlekar finns dock att tillgå online så väl som i fysiska butiker praktiskt taget överallt.

Sätt dig tillsammans med dina vänner vid ett stabilt bord. Ni börjar med att dra ett kort – spelaren som får den högsta valören kickstartar omgången. Härefter blandas korten och det delas ut 7 kort till varje spelare. Resterande kort bildar en hög mitt på bordet med framsidan av korten uppåtvända.

Spelets gång föregår som sådan att deltagarna i ordning antingen kan lägga ett kort i samma färg, valör alternativt ett specialkort (det går vi igenom senare). Om man inte har ett lämpligt kort får man plocka upp max 3 kort från korthögen på bordet. Efter max 3 kort är dragna får man stå över rundan om man fortfarande inte kan.

UNO kortspel går ut på att vara den spelare som först blir av med alla sina kort på handen. Innan man lägger ut det sista kortet måste man dock komma ihåg att skrika “UNO”, annars måste man dra två kort och stå över sin tur. När den vinnande spelaren sagt UNO i tid samt blivit av med alla sina kort räknar man ihop de poäng som övriga spelare har enligt följande:

0–9 – motsvarande valör
Ta upp-kort – 20 poäng
Stoppkort – 20 poäng
Vändkort – 20 poäng
Byt färg-kort – 50 poäng
Byt färg +4-kort – 50 poäng

Specialkort i UNO

UNO är väl ändå mest känt för sina roliga specialkort. Dessa är som följande:

Vändkort: När någon drar ett Vändkort omvänds spelriktningen. Istället för att turen ska gå över till höger spelare blir det nu vänster spelare istället och vice versa.

Stoppkort: Spelaren som står i tur efter att Stoppkorten plockas upp måste stå över sin runda.

Ta upp-kort: När detta kort spelas måste nästa person i tur ta upp 2 kort samt stå över sin runda.

Byt färg-kort: Som namnet indikerar får spelaren som spelar med ett Byt färg-kort byta färg. Här väljer man såklart en färg som gynnar en själv och/eller försvårar det för de andra deltagarna.

Byt färg +4: Även här får spelaren med Byt färg +4 kortet byta kulör på kortet i mittenhögen. Utöver detta får spelaren som är näst plocka upp 4 kort samt stå över sin runda. Ett rejält elakt kort med andra ord!

Fortsätt läsa

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv inverkan på deras marknadsföring genom att öka synlighet, trovärdighet och förtroende hos målgruppen. Dessa listor fungerar som en sorts rekommendation och kan hjälpa till att skapa...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en riktig utmaning. Att se glädjen i hans ögon när han öppnar något som du noga har valt ut är dock verkligen en oslagbar känsla som gör...

De bästa RPG-spelen för SNES

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även om det är över 20 år sedan konsolen lanserades verkar den aldrig bli för gammal. Speciellt RPG-spelen som lanserades för SNES under 90-talet var av en...