tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemSpelAllt du behöver...

Allt du behöver veta om Yatzy regler

Yatzy är ett tärningsspel som är relativt enkelt att lära sig samtidigt som det kan åtnjutas av två eller flera spelare. Det går ut på att lyckas få de bästa kombinationerna och kamma hem flest poäng för att förhoppningsvis vinna hela spelet.

Nedan kommer vi att gå igenom spelreglerna för Yatzy så att du som aldrig spelat förr ska kunna bemästra det på kort tid. Vår lilla guide passar dock minst lika bra till dig som bara vill förfriska ditt Yatzy-minne!

Yatzy regler

För att spela Yatzy behöver du först och främst några trevliga människor att spela det med. Yatzy kan med fördel även spelas med ens partner eller bästa vän.

Härefter behöver ni införskaffa ett Yatzy-spel om ni inte redan har det. Yatzy finns att tillgå på de flesta leksaksbutiker, men också i helt vanliga matbutiker. Ett klassiskt Yatzy-spel består av 5 tärningar och ett så kallat poängprotokoll där varje spelare antecknar sina poäng. På protokollet finns det ett par olika rubriker som ska ifyllas efter varje omgång. Mer om detta lite längre ner. Penna brukar inte följa med så se till att ni har detta nära till hands också!

Kom igång med Yatzy

En omgång Yatzy består av upp till tre tärningskast. Det vill säga att varje spelare får möjligheten för att kasta de fem tärningarna tre gånger. Efter första kastet bestämmer spelaren i fråga vilka tärningar som ska behållas för att beräkna kombination och poäng, och vilka tärningar som ska kastas på nytt. Spelaren i fråga väljer själv om hen vill nöja sig med ett, två eller tre kast. Efter tredje kastet måste spelaren välja en av rubrikerna att skriva sina totala poäng inunder.

Spelet fortsätter i medurs. Varje spelare upprepar proceduren nämnd ovan och antecknar sina totala poäng under en av de olika rubrikerna på protokollet. Den spelare som har högst poäng i slutet av spelet kammar hem vinsten!

Poängräkning och kombinationer

Som du säkert redan vet, eller åtminstone förstått vid det här laget, baseras vinsten av Yatzy på spelarnas olika tärningskast, poäng och kombinationer på tärningarna. Protokollet som man antecknar i under spelets gång har följande rubriker:

Ett par, Två par, Tretal, Fyrtal, Liten Straight, Stor Straight, Kåk, Chans & Yatzy.

Här kan man välja att anteckna de kombinationer man fått under sina tre tärningskast per spelomgång. Observera att rubrikerna endast får fyllas i en gång. Resultatet blir den poängssumma som de olika kombinationerna ger. Målet är såklart att kasta så många specifika nummer som möjligt av högsta valör. I tretal passar till exempel tre sexor fantastiskt, eftersom sexor trots allt är den högsta siffran man kan slå på sin tärning.

Chans fyller man i när ingen annan lämplig rubrik är ledig. Yatzy innebär att alla fem slagna tärningar visar samma siffra – då tjänar man hela 50 poäng!

Spelet avslutas när alla rubriker är utfyllda. Den spelare som samlat på sig flest poäng under de diverse rundorna vinner. När spelarnas poängsumma är 63 eller högre delas en bonus på 50 poäng ut. 105 är den maximala summan som kan spelas på protokollets övre halva.

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....