tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemSpelSpela klassikern Fia...

Spela klassikern Fia med Knuff

Fia med Knuff är ett av de mest klassiska brädspelen genom tiderna. Faktiskt så sägs själva spelet ha sitt ursprung i Indien så långt tillbaka som 3300 f.Kr. Än idag finns spelet Fia med Knuff att tillgå i många hushåll och åtnjuts av vuxna så väl som barn världen över.

Spelplan & pjäser

Fia med Knuff består av en fyrkantig bräda med fyra olika färgade baser i varje hörn, varav varje bas har fyra cirklar i samma färg. I de allra flesta klassiska Fia med Knuff-brädspelen använder man färgerna röd, blå, grön och gul.

Utöver de olika färgade baserna består även spelpjäsen av ytterligare cirklar markerade som ett kryss i brädets mitt. Dessa cirklar är de spelare ska ta sig fram på. Utanför basen finns det en cirkel i samma färg som basen och det är här spelarna börjar när de lyckats slå sig ut ur basen (mer om det senare). Inne i krysset som spelarna rör sig runt på finns det ytterligare fyra, färgkategoriserade baser med fyra cirklar. Dessa ska spelarna försöka samla sina pjäser i för att vinna. En vanlig tärning med 6 siffror används för att spelarna ska kunna flytta sig framåt.

Som med alla spel finns det spelpjäser spelarna ska använda sig av för att förflytta sig. Det finns fyra olika färgade uppsättningar spelpjäser som börjar i matchande baser. Varje uppsättning består av 4 spelpjäser.

Spelinstruktioner

Har du spelbräde, pjäser, tärning och 1–3 vänner klara? Då kan ni spela Fia med Knuff!

Ni börjar med att placera era färgade pjäser i era baser. Vilken bas ni väljer är helt upp till er – välj en av färgerna röd, blå, grön eller gul som ni föredrar och kom igång med spelet!

Spelet börjar när pjäserna är placerade och någon slår tärningen. För att kunna få gå ut med sina pjäser ur basen måste spelaren slå en 1:a eller 6:a med tärningen. Slår man nummer 1 får man placera en pjäs på den färgmarkerade cirkeln utanför sin bas, slår man nummer 6 får man istället placera 2 pjäser, eller välja att placera en pjäs på cirkel 1 och en på cirkel 6. Detta markerar startskottet för ett Fia med Knuff spel! Varje gång man slår nummer 6 får man förresten slå ett extra kast!

Spelet fortsätter i medsols med att varje spelare slår tärningen och (förhoppningsvis) får ut sina pjäser och kan förflytta sig runt på brädet. Spelet går ut på att man ska få in alla sina spelare i de färgkategoriserade cirklarna inne i själva krysset på brädet. Första spelare som lyckas med att få in alla sina pjäser hit vinner. Obs på att man måste komma till cirkeln närmast före cirkel 1 för att kunna flytta in i vinnarbasen. För att göra detta måste man slå exakt rätt siffra med tärningen!

Fia med eller utan knuff

Fia med Knuff har fått sitt namn för att man kan “knuffa” ut varandra. Detta inträffar när en spelares pjäs hamnar på samma cirkel som en annan spelares pjäs. Spelar man klassiska knuff-versionen slår man då ut spelarens pjäs, men i vissa, “barnvänligare” versionen kör man utan detta!

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....