fredag, mars 31, 2023

Skapa befriande innehåll

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...

MISSA INTE – 9...

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och...

Så spelas UNO

UNO är ett kortspel som vem som helst kan lära sig och ha...
HemSpelSpela klassikern Fia...

Spela klassikern Fia med Knuff

Fia med Knuff är ett av de mest klassiska brädspelen genom tiderna. Faktiskt så sägs själva spelet ha sitt ursprung i Indien så långt tillbaka som 3300 f.Kr. Än idag finns spelet Fia med Knuff att tillgå i många hushåll och åtnjuts av vuxna så väl som barn världen över.

Spelplan & pjäser

Fia med Knuff består av en fyrkantig bräda med fyra olika färgade baser i varje hörn, varav varje bas har fyra cirklar i samma färg. I de allra flesta klassiska Fia med Knuff-brädspelen använder man färgerna röd, blå, grön och gul.

Utöver de olika färgade baserna består även spelpjäsen av ytterligare cirklar markerade som ett kryss i brädets mitt. Dessa cirklar är de spelare ska ta sig fram på. Utanför basen finns det en cirkel i samma färg som basen och det är här spelarna börjar när de lyckats slå sig ut ur basen (mer om det senare). Inne i krysset som spelarna rör sig runt på finns det ytterligare fyra, färgkategoriserade baser med fyra cirklar. Dessa ska spelarna försöka samla sina pjäser i för att vinna. En vanlig tärning med 6 siffror används för att spelarna ska kunna flytta sig framåt.

Som med alla spel finns det spelpjäser spelarna ska använda sig av för att förflytta sig. Det finns fyra olika färgade uppsättningar spelpjäser som börjar i matchande baser. Varje uppsättning består av 4 spelpjäser.

Spelinstruktioner

Har du spelbräde, pjäser, tärning och 1–3 vänner klara? Då kan ni spela Fia med Knuff!

Ni börjar med att placera era färgade pjäser i era baser. Vilken bas ni väljer är helt upp till er – välj en av färgerna röd, blå, grön eller gul som ni föredrar och kom igång med spelet!

Spelet börjar när pjäserna är placerade och någon slår tärningen. För att kunna få gå ut med sina pjäser ur basen måste spelaren slå en 1:a eller 6:a med tärningen. Slår man nummer 1 får man placera en pjäs på den färgmarkerade cirkeln utanför sin bas, slår man nummer 6 får man istället placera 2 pjäser, eller välja att placera en pjäs på cirkel 1 och en på cirkel 6. Detta markerar startskottet för ett Fia med Knuff spel! Varje gång man slår nummer 6 får man förresten slå ett extra kast!

Spelet fortsätter i medsols med att varje spelare slår tärningen och (förhoppningsvis) får ut sina pjäser och kan förflytta sig runt på brädet. Spelet går ut på att man ska få in alla sina spelare i de färgkategoriserade cirklarna inne i själva krysset på brädet. Första spelare som lyckas med att få in alla sina pjäser hit vinner. Obs på att man måste komma till cirkeln närmast före cirkel 1 för att kunna flytta in i vinnarbasen. För att göra detta måste man slå exakt rätt siffra med tärningen!

Fia med eller utan knuff

Fia med Knuff har fått sitt namn för att man kan “knuffa” ut varandra. Detta inträffar när en spelares pjäs hamnar på samma cirkel som en annan spelares pjäs. Spelar man klassiska knuff-versionen slår man då ut spelarens pjäs, men i vissa, “barnvänligare” versionen kör man utan detta!

Fortsätt läsa

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...

LISTA- 20 rikaste personerna i Sverige 2023

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet på 365 miljarder dollar. Det är en ökning från 333 miljarder dollar 2020 och 293 miljarder dollar 2018. Här är en titt på vilka som förväntas...

MISSA INTE – 9 spartips så att du klarar lågkonjunkturen

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och göra ändringar där det behövs är en viktig aspekt av att upprätthålla en sund ekonomi. Om du tar dig en stund varje månad för att gå...