tisdag, oktober 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en...

De bästa RPG-spelen för...

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även...

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...
HemSpelSpela klassikern Fia...

Spela klassikern Fia med Knuff

Fia med Knuff är ett av de mest klassiska brädspelen genom tiderna. Faktiskt så sägs själva spelet ha sitt ursprung i Indien så långt tillbaka som 3300 f.Kr. Än idag finns spelet Fia med Knuff att tillgå i många hushåll och åtnjuts av vuxna så väl som barn världen över.

Spelplan & pjäser

Fia med Knuff består av en fyrkantig bräda med fyra olika färgade baser i varje hörn, varav varje bas har fyra cirklar i samma färg. I de allra flesta klassiska Fia med Knuff-brädspelen använder man färgerna röd, blå, grön och gul.

Utöver de olika färgade baserna består även spelpjäsen av ytterligare cirklar markerade som ett kryss i brädets mitt. Dessa cirklar är de spelare ska ta sig fram på. Utanför basen finns det en cirkel i samma färg som basen och det är här spelarna börjar när de lyckats slå sig ut ur basen (mer om det senare). Inne i krysset som spelarna rör sig runt på finns det ytterligare fyra, färgkategoriserade baser med fyra cirklar. Dessa ska spelarna försöka samla sina pjäser i för att vinna. En vanlig tärning med 6 siffror används för att spelarna ska kunna flytta sig framåt.

Som med alla spel finns det spelpjäser spelarna ska använda sig av för att förflytta sig. Det finns fyra olika färgade uppsättningar spelpjäser som börjar i matchande baser. Varje uppsättning består av 4 spelpjäser.

Spelinstruktioner

Har du spelbräde, pjäser, tärning och 1–3 vänner klara? Då kan ni spela Fia med Knuff!

Ni börjar med att placera era färgade pjäser i era baser. Vilken bas ni väljer är helt upp till er – välj en av färgerna röd, blå, grön eller gul som ni föredrar och kom igång med spelet!

Spelet börjar när pjäserna är placerade och någon slår tärningen. För att kunna få gå ut med sina pjäser ur basen måste spelaren slå en 1:a eller 6:a med tärningen. Slår man nummer 1 får man placera en pjäs på den färgmarkerade cirkeln utanför sin bas, slår man nummer 6 får man istället placera 2 pjäser, eller välja att placera en pjäs på cirkel 1 och en på cirkel 6. Detta markerar startskottet för ett Fia med Knuff spel! Varje gång man slår nummer 6 får man förresten slå ett extra kast!

Spelet fortsätter i medsols med att varje spelare slår tärningen och (förhoppningsvis) får ut sina pjäser och kan förflytta sig runt på brädet. Spelet går ut på att man ska få in alla sina spelare i de färgkategoriserade cirklarna inne i själva krysset på brädet. Första spelare som lyckas med att få in alla sina pjäser hit vinner. Obs på att man måste komma till cirkeln närmast före cirkel 1 för att kunna flytta in i vinnarbasen. För att göra detta måste man slå exakt rätt siffra med tärningen!

Fia med eller utan knuff

Fia med Knuff har fått sitt namn för att man kan “knuffa” ut varandra. Detta inträffar när en spelares pjäs hamnar på samma cirkel som en annan spelares pjäs. Spelar man klassiska knuff-versionen slår man då ut spelarens pjäs, men i vissa, “barnvänligare” versionen kör man utan detta!

Fortsätt läsa

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv inverkan på deras marknadsföring genom att öka synlighet, trovärdighet och förtroende hos målgruppen. Dessa listor fungerar som en sorts rekommendation och kan hjälpa till att skapa...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en riktig utmaning. Att se glädjen i hans ögon när han öppnar något som du noga har valt ut är dock verkligen en oslagbar känsla som gör...

De bästa RPG-spelen för SNES

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även om det är över 20 år sedan konsolen lanserades verkar den aldrig bli för gammal. Speciellt RPG-spelen som lanserades för SNES under 90-talet var av en...