More

  Så spelar du Maxi Yatzy

  Maxi Yatzi är en något mer avancerad variant av det klassiska tärningsspelet Yatzy. Målet är att samla på sig så många poäng som möjligt, precis som i traditionella Yatzy. I Maxi Yatzy finns det dock 6 tärningar istället för 5 och därmed även fler kombinationer och poäng att skrapa ihop.

  Yatzy spelregler

  Klassiska Yatzy består av 5 tärningar (6 i Maxi Yatzy) samt protokoll som spelarna kan anteckna sina tjänade poäng i. Man får chansen att kasta de 5 (6 i Maxi Yatzy) tärningarna upp till 3 gånger i varje omgång för att bestämma sig för vilken kombination på tärningarna man vill skriva ner. Kombinationen markerar de poäng spelaren samlar på sig.

  Yatzy spelas i medurs och för varje omgång skriver spelarna ner sina poäng i respektive “rubriker”. Rubrikerna definierar de kombinationer man kan samla på sig, och får endast användas en gång under ett Yatzy-spel. Följande kombinationer går att få under klassisk Yatzy:

  Ett par, Två par, Tretal, Fyrtal, Liten Straight, Stor Straight, Kåk, Chans och Yatzy.

  Maxi Yatzy

  Vad utmärker då Maxi Yatzy gentemot klassisk Yatzy? Vi har redan förklarat att man nu spelar med 6 tärningar istället för 5. Utöver detta finns det ett par nya kast – rätt uppenbart eftersom det finns fler tärningar att spela med.

  Full Stege/Straight, Hus samt Torn.

  Med rätt teknik kan man således spela det perfekta partiet Yatzy. Förutom nya slag måste man i Maxi Yatzy ha minst 84 poäng för att få bonus, och Bonus samt Yatzy ger vardera 100 poäng. I Maxi Yatzy kan man också “spara slag”. Det vill säga att man kan spara sina kast till en annan omgång om man inte vill använda alla i ett.

  Senaste artiklarna

  Relaterade artiklar