tisdag, oktober 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en...

De bästa RPG-spelen för...

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även...

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...
HemSpelSå spelar du...

Så spelar du Maxi Yatzy

Maxi Yatzi är en något mer avancerad variant av det klassiska tärningsspelet Yatzy. Målet är att samla på sig så många poäng som möjligt, precis som i traditionella Yatzy. I Maxi Yatzy finns det dock 6 tärningar istället för 5 och därmed även fler kombinationer och poäng att skrapa ihop.

Yatzy spelregler

Klassiska Yatzy består av 5 tärningar (6 i Maxi Yatzy) samt protokoll som spelarna kan anteckna sina tjänade poäng i. Man får chansen att kasta de 5 (6 i Maxi Yatzy) tärningarna upp till 3 gånger i varje omgång för att bestämma sig för vilken kombination på tärningarna man vill skriva ner. Kombinationen markerar de poäng spelaren samlar på sig.

Yatzy spelas i medurs och för varje omgång skriver spelarna ner sina poäng i respektive “rubriker”. Rubrikerna definierar de kombinationer man kan samla på sig, och får endast användas en gång under ett Yatzy-spel. Följande kombinationer går att få under klassisk Yatzy:

Ett par, Två par, Tretal, Fyrtal, Liten Straight, Stor Straight, Kåk, Chans och Yatzy.

Maxi Yatzy

Vad utmärker då Maxi Yatzy gentemot klassisk Yatzy? Vi har redan förklarat att man nu spelar med 6 tärningar istället för 5. Utöver detta finns det ett par nya kast – rätt uppenbart eftersom det finns fler tärningar att spela med.

Full Stege/Straight, Hus samt Torn.

Med rätt teknik kan man således spela det perfekta partiet Yatzy. Förutom nya slag måste man i Maxi Yatzy ha minst 84 poäng för att få bonus, och Bonus samt Yatzy ger vardera 100 poäng. I Maxi Yatzy kan man också “spara slag”. Det vill säga att man kan spara sina kast till en annan omgång om man inte vill använda alla i ett.

Fortsätt läsa

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv inverkan på deras marknadsföring genom att öka synlighet, trovärdighet och förtroende hos målgruppen. Dessa listor fungerar som en sorts rekommendation och kan hjälpa till att skapa...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en riktig utmaning. Att se glädjen i hans ögon när han öppnar något som du noga har valt ut är dock verkligen en oslagbar känsla som gör...

De bästa RPG-spelen för SNES

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även om det är över 20 år sedan konsolen lanserades verkar den aldrig bli för gammal. Speciellt RPG-spelen som lanserades för SNES under 90-talet var av en...