tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemSpelSå spelar du...

Så spelar du Maxi Yatzy

Maxi Yatzi är en något mer avancerad variant av det klassiska tärningsspelet Yatzy. Målet är att samla på sig så många poäng som möjligt, precis som i traditionella Yatzy. I Maxi Yatzy finns det dock 6 tärningar istället för 5 och därmed även fler kombinationer och poäng att skrapa ihop.

Yatzy spelregler

Klassiska Yatzy består av 5 tärningar (6 i Maxi Yatzy) samt protokoll som spelarna kan anteckna sina tjänade poäng i. Man får chansen att kasta de 5 (6 i Maxi Yatzy) tärningarna upp till 3 gånger i varje omgång för att bestämma sig för vilken kombination på tärningarna man vill skriva ner. Kombinationen markerar de poäng spelaren samlar på sig.

Yatzy spelas i medurs och för varje omgång skriver spelarna ner sina poäng i respektive “rubriker”. Rubrikerna definierar de kombinationer man kan samla på sig, och får endast användas en gång under ett Yatzy-spel. Följande kombinationer går att få under klassisk Yatzy:

Ett par, Två par, Tretal, Fyrtal, Liten Straight, Stor Straight, Kåk, Chans och Yatzy.

Maxi Yatzy

Vad utmärker då Maxi Yatzy gentemot klassisk Yatzy? Vi har redan förklarat att man nu spelar med 6 tärningar istället för 5. Utöver detta finns det ett par nya kast – rätt uppenbart eftersom det finns fler tärningar att spela med.

Full Stege/Straight, Hus samt Torn.

Med rätt teknik kan man således spela det perfekta partiet Yatzy. Förutom nya slag måste man i Maxi Yatzy ha minst 84 poäng för att få bonus, och Bonus samt Yatzy ger vardera 100 poäng. I Maxi Yatzy kan man också “spara slag”. Det vill säga att man kan spara sina kast till en annan omgång om man inte vill använda alla i ett.

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....