lördag, juni 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...

Nästrimmers blir allt mer...

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något...

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...
HemSpelSå bemästrar du...

Så bemästrar du alla regler i kortspelet Chicago

Chicago är en oerhört populär variant av poker. Det är anpassat 2 till 4 deltagare och för att spela krävs inte annat än en traditionell kortlek bestående av 52 kort (utan jokrar). Som alla pokerspel tjänar man poäng utefter sin rankning på pokerhanden, men Chicago är också ett stickspel och poängen tjänas utefter vinnaren av det sista sticket.

Chicago regler kortspel

Chicago kan med fördel spelas fysiskt tillsammans med ett par vänner. Om ni vill satsa pengar eller inte är helt och hållet upp till er. Är någon av er nybörjare föreslår vi dock att ni spelar utan pengar till att börja med.

För att spela Chicago behövs som sagt en helt vanlig kortlek med 52 kort. Jokrar ska inte användas. Härefter spelas Chicago medurs. Man väljer en dealer, “giv”, inför spelets gång. Enklast är det att alla drar ett kort för att se vem som får högst, där denne får vara giv under spelets gång. Chicago spelas därefter medurs från given som börjar med att dela ut fem kort till varje spelare, ett i taget. En omgång, eller “hand” består av tre olika faser.

Skapa en bra pokerhand

Som vi redan varit inne på baserar man vinnaren på den bästa pokerhanden. Detta gör man genom att byta ut eller bygga på de kort man blivit tilldelad av given. Man får byta hur många av korten man vill när det är tillåtet att byta. Det är omkring 2–3 per runda, men det bestämmer deltagarna tillsammans. Under bytena (inte sista innan utspelet) har den valda given som ansvar att fråga vad spelarna har på handen. Den med bäst hand får poäng! Nedan är poängtabellen för pokerhänder i Chicago:

Par: 1 poäng

Två par: 2 poäng

Triss: 3 poäng

Straight (stege): 4 poäng

Flush (färg): 5 poäng

Kåk: 6 poäng

Fyrtal: 7 poäng

Straight flush (färgstege): 8 poäng

Royal straight flush (färgstege 10-ess): 52 poäng och omedelbar vinst

Sista sticket: 5 poäng

Chicago: 15 poäng eller 15 poängs avdrag

Kom igång med stickspelen

Chicago är, som vi tidigare varit inne på, ett så kallat stickspel. När alla byten genomförts som vi diskuterade ovan och poängen för de första två delats ut börjar första stickspelet. Då lägger spelaren som gjort det första bytet ut ett kort på spelbordet. Härefter ska de andra deltagarna lägga ett kort i samma färg som detta kort.

Den spelare som lyckas lägga ut det högsta kortet vinner. Den som gör det vinner ett stickspel, och när detta är avklarat fortsätter samma process igen. När en av spelarna uppnått 52 poäng vinner denna. Poängen summeras fortlöpande under de olika stickspelen tillsammans med den högsta handen enligt poängsystemet nämnt ovan. De fyra första sticken har egentligen ingen större betydelse – det är det sista sticket som spelar störst roll. När spelet avslutas visar alla spelare upp sina kort, varav den med bäst kort vinner!

Namnet “Chicago” härstammar från att spelaren som tror sig kunna ta alla sticken i omgången ropar ut “Chicago”. Då kan hen antingen samla på sig 15 poäng eller bli av med 15 om hen inte förutspått rätt resultat.

Fortsätt läsa

Stavhopp kräver optimala nivåer av balans och styrka

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder en lång, flexibel stav för att ta sig över en ribba som är upphängd i olika höjder. Det är en sport som kombinerar teknik, fart och...

Nästrimmers blir allt mer populära bland män

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något som kvinnor ägnar sig åt. Även män börjar bry sig mer och mer om sitt utseende, framförallt när det handlar om ansiktsbehåring. Med anledning av detta...

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...