fredag, mars 31, 2023

Skapa befriande innehåll

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...

MISSA INTE – 9...

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och...

Så spelas UNO

UNO är ett kortspel som vem som helst kan lära sig och ha...
HemNyheterHur du enkelt...

Hur du enkelt gör din egen Torris hemma

Den här artikeln kommer att lära dig hur du kan göra din egen torris med saker som du förmodlingen redan har i ditt hem just nu! Det är faktiskt väldigt enkelt, och jag kommer att berätta allt som behövs.

Så vi börjar med de saker du  behöver:

 • 1 par kraftiga skyddshandskar, du vill INTE få torris på huden, det kan ge rätt så bra brännskador.
 • 1 st koldioxid brandsläckare (måste ha märkningen C02)
 • 1 st väska helst en tygväska


Så här gör du

Eftersom kolsyreis är kallt -70 grader Celsius så kan det ge dig frostskador om du kommer in kontakt med det. Se till att du alltid använder skyddshandskar och skyddsglasögon när du är i kontakt med torris.

När vi har fått på oss skyddsutrustningen så är vi redo att börja. Placera munstycket (slutet på slangen) på din Co2-brandsläckare i tygpåsen och täta den tätt. Du måste täppa till alla tänkbara luftvägar så att ingen Co2 kan komma ut när vi avfyrar. Du kan avända ett snöre som du kan dra åt och spänna.Tryck av, eller beroende på typ av brandsläckare, öppna ventilen och låt den vara öppen i 30-45 sekunder innan du stänger den. Skaka om påsen som om du mixade en sommar cocktail. Tadaa ta ut din nybildade torris från påsen och njut.

Om du vill hålla torrisen svalare något längre kan du lägga den i en styrofoam kylare och se till att lämna locket något på glänt. För den som inte vil göra sin egen så går det såklart också att köpa
torr is från återförsäljare

Många undrar om torris inte är farligt?

Det kan det vara. Så länge du lägger det på minnet och tar höjd för det så ska det inte vara några problem. Ett par saker dock att tänka på vid hantering av torris. Långvarig exponering för torris i ett icke ventilerat rum kan vara dödligt särskilt för barn dock vid (hantering av stora mängder kolsyreis.)
Vid hantering är det också bra att detta görs i ett något större ventilerat rum gärna 25 kvm eller större, öppna gärna även fönster om det finns möjlighet. Se också till att du har en bra process när du ska kassera överbliven torr is när du är klar med användandet. Så släng den för guds skull inte papperskorgen 😉 Vad du kan göra istället för att påskynda sublimering är att du kan hälla varmt vatten i behållaren du förvarar torrisen i. Och slutligen, torkning av kolsyreis i en förseglad behållare (inklusive din frys) skapar tryck och kan få behållaren att explodera. Vänligen gör inte en torrisbomb av misstag.

Med det sagt kan torris vara mycket roligt att leka med och kan höja vilken fest som helst.

Säkerhet är viktigt när du arbetar med torris

Torris är ett fascinerande ämne som kan användas för att göra fantastiska saker, men det kommer också med vissa säkerhetsöverväganden. Om du arbetar med torris kommer här ett par tips för att hålla dig säker och glad:

 • Kontakt kan leda till frostskador och förbränning. Undvik gärna direktkontakt mellan torris och hud, ögon eller mun.
 • Använd alltid bra isolerade handskar vid hantering av kolsyreis
 • Använd alltid i ett väl ventilerat område. Även om torris och koldioxid inte är giftiga kan användningen av torris innebära en andningsrisk
 • Ät eller svälj inte.
 • Försegla aldrig torris i glasburkar eller andra slutna behållare. Tryckuppbyggnaden kan leda till brott eller sprickbildning.
 • Rör aldrig vid torris direkt utan att ha skyddshandskar på, det flytande koldioxidtillståndet kommer att orsaka frostskador.
 • Förvara alltid torris i behållare för att inte ha några olyckor om den smälter eller går sönder i bitar.
 • Det är viktigt att ha ögonsköljningsstationer i närheten av områden där det finns torris, så att oavsiktlig exponering inte leder till allvarliga skador

Fortsätt läsa

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...

LISTA- 20 rikaste personerna i Sverige 2023

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet på 365 miljarder dollar. Det är en ökning från 333 miljarder dollar 2020 och 293 miljarder dollar 2018. Här är en titt på vilka som förväntas...

MISSA INTE – 9 spartips så att du klarar lågkonjunkturen

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och göra ändringar där det behövs är en viktig aspekt av att upprätthålla en sund ekonomi. Om du tar dig en stund varje månad för att gå...