måndag, juni 5, 2023

Skapa befriande innehåll

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...

Nästrimmers blir allt mer...

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något...

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...
HemSpelHjärter regler

Hjärter regler

Hjärter är ett kortspel som kan spelas med mellan två till sex spelare och där varje spelare får tretton kort. Det finns lite varianter på hur man kan spela spelet, med det klassiska handlar om att man ska försöka att inte ta kort hjärtersviten. Den vanligaste varianten är dock, och som också beskrivs nedan, den där spaderdam också är ett poängkort.

Målet med spelet är att få så FÅ poäng som möjligt genom att undvika at ta vissa kort i trick. För att uppnå detta måste spelarna sträva för att undvika att ta stick (en sekvens av fyra kort) som innehåller hjärter eller spader dam. Spelare kan också försöka sig på, det som i spelet kallas månen, det vill säga ta alla poängkort. Lyckas man ta alla poängkort får man då 0 poäng och alla andra spelare vid bordet får 26 poäng. För att vinna gäller det att få så lite poäng som möjligt.

Hjärter, hur går spelet till?

Spelet är uppdelat i två steg:  Dela ut och spela. Spelet böjar med att slumpmässigt dela ut en uppsättning med 13 kort till varje spelare från en standardlek med femtiotvå kort. Detta görs i varje omgång till alla spelare. När handen har delats ut kan spelarna granska sina händer och bestämma hur de ska spela dem. I steg två, spelfasen, börjar den spelare till vänster om givaren och som har klöver två som kort. Varje person turas om att börja med ett kort i stigande numerisk ordning (dvs. esset är lägst).  De andra spelarna måste sedan följa efter genom att spela en matchande färg eller högre rang om de har en sådan. I spelet är det inte tillåtet att i första omgången lägga poängkort och varje spelare ska välja tre kort som sedan ges till spelaren till höger. Andra omgången ges korten till spelaren till vänster och tredje omgången ges korten till spelaren mitt emot. I fjärde omgången behålls alla korten på hand. Den som spelar den högsta färgen tar alla kort som spelats under det sticket man spelar och börjar igen med att leda en ny kostym. Den första personen som får slut på kort vinner handen och den spelare som har lägst poäng efter alla händer är slut förklaras som vinnare.

Hjärter, poängräkning och regler

Poäng delas ut efter varje stick beroende på hur många hjärter och hur många spaderdamer som togs. Hjärter räknas som en poäng vardera, medan spader dam räknas som tretton poäng. I slutet av alla tretton stick räknas även alla kvarvarande kort i spelarens händer som inte kan läggas av (spelas på ett annat kort) med i poängsumman. Spelet är normalt slut när en spelare når 100 poäng, men detta kan variera beroende på hur många som spelar.

Hjärter har ett antal regler som måste följas för att det ska fungera korrekt och vissa har redan nämns ovan. Till exempel får spelaren inte leda hjärter förrän det har brutits av en annan färg som spelas. Den spelare som har klöver två är alltid den som börjar spelet. Spelarna får i första sticket inte lägga ut några poängkort. Korten skickas i de första tre omgångarna till höger sedan till vänster och sist mitt emot. Det är tre kort som skickas i denna ordning till spelarna runt bordet. Om en spelares enda alternativ är att spela hjärter måste han eller hon välja ett lämpligt kort från sin hand och den som tar spader dam får tretton poäng. Som tidigare nämnt så kan man få 0 poäng genom att ta månen, det vill säga ta samtliga poängkort. Det resulterar i att övriga spelare får 26 poäng var. Får en spelare 100 poäng förlorar denne spelet. Vinner gör alltså den spelare som har lägst eller inga poäng alls.

Antalet spelare i Hjärter

Då Hjärter kan spelas mellan två till sex spelare så finns det även lite att ta hänsyn beroende på antalet spelare man är för tillfället. Vid tre spelare kan någon få fler kort än de andra, då lägger den spelaren ett extra kort i första sticket. Vid fem eller flera spelare rekommenderas det att använda två kortlekar. För att alla spelare ska få samma antal kort, går det att ta bort tvåorna och treorna vid behov. Då användning av två kortlekar ger två av samma valör och färg är det alltid det första kortet som blivit lagt som gäller.

Sammanfattning

Till synes är Hjärter ett trevligt kortspel som kan uppskattas av både erfarna och tillfälliga spelare. Med sina enkla regler och spännande spelupplägg är det ett utmärkt sätt att fördriva tiden med vänner eller familj. Genom att följa de enkla reglerna om hur man spelar Hjärter kommer du snabbt att lära dig hur du kommer i gång med spelet och hur du maximerar dina vinstchanser! Ha kul!

Fortsätt läsa

Stavhopp kräver optimala nivåer av balans och styrka

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder en lång, flexibel stav för att ta sig över en ribba som är upphängd i olika höjder. Det är en sport som kombinerar teknik, fart och...

Nästrimmers blir allt mer populära bland män

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något som kvinnor ägnar sig åt. Även män börjar bry sig mer och mer om sitt utseende, framförallt när det handlar om ansiktsbehåring. Med anledning av detta...

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...