tisdag, februari 27, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock...
HemSpelSpader regler

Spader regler

Spader är ett kortspel som har ursprung i USA, där spelet är så populärt att man till och med har turneringar i det.  Kortspelet Spader är ett roligt och spännande spel som går ut på att snabbast få 500 poäng. Det går ut på att korrekt gissa hur många stick du kommer att vinna och om du inte lyckas får du minuspoäng. Spader spelas i lag så samla dina vänner och sätt igång!

Förberedelser Spader

Spader spelas med fyra spelare som är i lag två och två.
Du behöver en kortlek utan jokrar samt penna och papper för protokoll samt poängräkning.

Given & Regler Spader

Varje spel startar med en så kallad budgivning, där lagen tillsammans bestämmer hur många stick som dem tror att dem klarar den här omgången. Mängden på stick varierar mellan 0 – 13. Om paret korrekt gissat hur många stick dem vinner, får dem 10 poäng. Du får ett pluspoäng för varje extra stick du vinner. Om du däremot inte vinner så många stick som du gissat, får du 10 minuspoäng. Om du gissar 0 stick och uppfyller detta får du 50 pluspoäng.

Spelaren till vänster om givaren börjar spelet och lägger ut ett valfritt kort. Detta kort kan inte vara en spader. Därefter går det i turordning och spelarna lägger ut kort i samma färg, men har möjligheten att spela trumf: Ett spader kort. Högsta kortet vinner, alternativt högsta spader. Spader kort får endast spelas som trumfkort, om spader är den aktiva färgen eller och om inte har den färg som ligger. All stick består endast av ett kort per spelare och det är totalt 13 omgångar. Laget som först får 500 poäng vinner.

Vad är ett stick?

Ett stick går ut på att deltagarna i tur och ordning spelar ut varsitt kort som tillsammans bildar ett stick. Normalt behöver spelarna följa färgen som ligger och spelaren med den högsta valören av den färgen vinner. I vissa fall, som i Spader, vinner det högsta trumfkortet.

Ha kul när du spelar spader!

Oavsett om du är en bra eller dålig förlorare vill vi påminna om att alltid hålla god ton och fokusera på att ha roligt. Spader är ett lagspel så det gäller att lita på sin partner och inte bli allt för upprörd om hen råkar begå ett misstag. Spela försiktigt och ha det så roligt!

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...