söndag, juni 4, 2023

Skapa befriande innehåll

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...

Nästrimmers blir allt mer...

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något...

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...
HemEkonomiVad är NFT?

Vad är NFT?

Konstverk har alltid varit populärt, samma sak gäller när det kommer att samla på saker. I den digitala eran så har det dock varit ett problem att så fort något finns online så kan det kopieras och spridas utan gränser. Tills nu. Ethereumbaserade NFTs ändrar på det.

Sedan världen blev digital har det varit svårt för konstnärer och samlare att hänga med. Problemet har varit att när ett verk eller en samlarpryl görs digital så finns det ingen hejd på hur många gånger den kan kopieras och spridas. Det har inte spelat roll vad man gjort, så fort något når internet så är det allmängods.

Men detta håller på att förändras. Grunden för detta är Ethereum. De flesta känner till Ethereum som en kryptovaluta. Man handlar med den och kollar Ethereum kurs för att hänga med. Men det finns andra användningsområden för Ethereum.

Inte bara kryptovaluta

Ethereum är inte bara en kryptovaluta, även om det är det som den är mest känd som. Grunden är ett system för kryptering som kan användas med vad som helst som är digitalt. Kryptering innebär att man gör något oläsbart utan en viss krypteringsnyckel. Som i fallet med kryptovaluta kan man inte ta del av valutan utan denna nyckel. Tekniken bygger på blockchain-teknologi.

En enhet, i det här fallet en valuta, delas upp i en stor mängd mindre paket. Paketen hänger samman och kan inte öppnas utan krypteringsnyckeln och adressen till paketen.

Detta är NFT

NFT står för Non Fungible Token. Det är alltså ett digitalt objekt som krypterats, för att ge en väldigt förenklad förklaring. Det kan vara vilket digitalt objekt som helst. Det bör vara unikt, annars finns det ingen anledning att kryptera det. Det kan handla om digitala samlarobjekt eller konstverk. Ett exempel är att förvandla en YouTubevideo till en NFT. Då plockar ägaren ned videon från videotjänsten och krypterar den med hjälp av Ethereum.

Det är endast den som har krypteringsnyckeln som då kan se videon. Det gör att videon, eller det objekt som krypterats, inte längre kan ses av allmänheten.

Handlar om ägarskap

Grunden för NFT är ägarskapet. En fil på internet som delas publikt är en kopia av en originalfil. Det är inte mycket värt att diskutera vem som äger originalet då alla kopior ser likadana ut som originalet. En NFT är där emot unik, det finns endast en kopia av filen.

Det gör att den krypterade filen faktiskt är unik och att man kan tillskriva ett ägarskap till den. Det gör också att man kan sätta ett värde på en fil. Det kan handla om ett konstverk som man tillskriver ett värde och plötsligt kan man köpa och sälja detta konstverk. Tidigare har knappast någon varit intresserad att betala stora pengar för en bild som det redan finns miljoner kopior av.

Stort för digitala konstnärer

Fenomenet med NFT har kallats ett paradigmskifte inom konsten. För digitala konstnärer så innebär det att man plötsligt kan få betalt för sina verk och att det är summor som man tidigare sett i den fysiska konstvärlden. För dessa konstnärer så innebär det att man plötsligt kan leva på sin konst. Något som varit svårt tidigare.

Det innebär också att saker som tidigare inte ansett som unika kan göras unika genom att krypteras. Det öppnar upp för ett samlande online som vi inte sett tidigare. Precis som man samlar hockeykort, klockor eller något annat, så kan man nu samla på en särskild sorts digitala objekt. Så länge de är krypterade så finns det ett intresse för att samla dem.

Stora pengar

NFT har blivit omskrivet i media då vissa konstverk har sålts för enorma summor. Den amerikanske konstnären Beeple vars riktiga namn är Mike Winkleman, skapade ett verk som förvandlades till en NFT. Detta såldes sedan för 69,3 miljoner dollar till en köpare. Det är samtidigt ett konstverk som kan konkurrera med de fysiska konstverken som sålts för högst summor.

NFT är alltså ett sätt att kunna sätta stora värden på verk som tidigare kunde kopieras fritt av vem som helst som såg dem online.

Viss kritik

Det som vissa kallar ett paradigmskifte och som ger digitala konstnärer en möjlighet att tjäna pengar på sina verk på ett liknande sätt som konstnärer gör offline. Det är något som vissa kritiserar. Dels kommer det kritik från röster inom konstvärlden. Dessa handlar ofta om att stora konstverk ska vara tillgängliga för allmänheten på exempelvis museum.

Dock är det inget som hindrar ett museum från att köpa dessa digitala verk och ställa ut på exempelvis skärmar i sina utställningslokaler. Oavsett vilken sida man står på så kommer det vara intressant att se hur detta utvecklar sig.

Fortsätt läsa

Stavhopp kräver optimala nivåer av balans och styrka

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder en lång, flexibel stav för att ta sig över en ribba som är upphängd i olika höjder. Det är en sport som kombinerar teknik, fart och...

Nästrimmers blir allt mer populära bland män

Att ta hand om sig själv och sitt utseende är inte bara något som kvinnor ägnar sig åt. Även män börjar bry sig mer och mer om sitt utseende, framförallt när det handlar om ansiktsbehåring. Med anledning av detta...

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...