Att spela sällskapsspel kan innebära att lugnt sitta runt ett bord och flytta pjäser, men det finns även spel som är mer interaktiva och utvecklande. Här presenterar vi just ett sådant – nämligen “Med andra ord”.
Sällskapsspel för språkförbättring
Vill du ha en rolig stund med sällskapsspel tillsammans med vänner samtidigt som du får hjärngymnastik och bygger ut ditt ordförråd? Då är “Med andra ord” spelet för dig. Här får du och dina medspelare nämligen tänka till lite extra samtidigt som ni med all säkerhet får många goda skratt.
Spelregler för Med andra ord
“Med andra ord” går ut på att du ska förklara en fras eller ett ord för dina medspelare, men inte genom att säga den rakt ut, utan genom att använda dig av just andra ord. “Gå över ån efter vatten” skulle till exempel kunna bli: “promenera ovanpå det rinnande blöta för att hämta vätska”. Det betyder att du under spelets gång verkligen får utmana dig själv och ditt ordförråd.
Orden och fraserna får du fram genom att plocka upp en pollett ur en påse. Ditt lag har sedan 30 sekunder på sig att gissa vad du försöker förmedla. Se bara upp för i påsen kan det även finnas tjuvpolletter. Spelet passar från cirka 10 års ålder och är därför ett bra familjespel.
Spelets gång
Spelet består av en spelplan, en påse, visselpipor och ordpolletter. Innan man börjar spela delas spelarna in i lag med minst två personer i varje. En spelare ska sedan plocka upp en pollett på vilken det finns ett ord eller en fras.
Därefter vänds ett timglas och sedan är det upp till spelaren med poletten att försöka beskriva det som står på den för sina lagkamrater, men genom att använda andra ord. Det gäller att vara snabb, eftersom det bara tar 30 sekunder för sanden att passera genom timglaset. Det lag som är först med att fylla sin spelplan med spelpolletter utropas till vinnare.
Tjuvpolletterna
För att göra spelet lite mer utmanande finns det så kallade “tjuvpolletter” i påsen med ord. Får det ena laget tag på en sådan kan de sno åt sig poäng från motståndarlaget.
Har motståndarna inte hunnit skaffa sig några polletter än, så får man lägga tjuvpolletten på deras spelplan och sedan ta den första polletten de får. Kom ihåg att olika polletter har olika värde, därför kan det vara bra att tänka strategiskt när du får möjlighet att stjäla en.
Stress med pipor
Tro inte att spelet genomförs lugnt och sansat, helt utan stress. Medan det spelande laget är i full färd med att försöka gissa vad som står på lagkamratens pollett, blåser motståndarlaget för fullt i visselpipor för att överrösta och störa tankearbetet. Visselpiporna får dock bara användas om man har polletter på sin spelplan.
Ett lag kan också välja att blåsa i pipan om de anser att något av motståndarlagen fuskar på något sätt. Skulle så vara fallet kan man behöva lämna över sin pollett till det blåsande laget.
Vad är inte tillåtet?
Man får inte använda något av de ord, eller delar av ord som står på polletten. Om motståndarlaget upptäcker att man gör det kan de blåsa i sina visselpipor och protestera. Det spelande laget behöver då lämna över sin pollett till det andra laget, och förlorar därmed sin poäng.
Vem är vinnaren?
Det vinnande laget är det lag som fyller sin spelplan med ordpolletter först. Vill man spela en omgång till är det viktigt att komma ihåg att lägga de använda ordpolletterna åt sidan, så att de inte återkommer under nästa spelomgång.
Vanliga frågor
Vad kostar Med andra ord?
Spelet “Med andra ord” finns i lite olika versioner och prisklasser. Vanligtvis ligger priset dock någonstans mellan 150 och 300 kronor.
Var kan man köpa Med andra ord?
“Med andra ord” finns bland annat att köpa på leksaksaffärer och bokhandlar. Du kan också köpa spelet i diverse butiker online.