tisdag, februari 27, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Windows 11 – spel...

Med lanseringen av Windows 11 kom en ny era av PC-spelande. Detta operativsystem...
HemNyheterKungen Patiens

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock både nybörjare och erfarna spelare på grund av de enkla reglerna. Många känner säkert igen spelet från gamla Microsoft-datorer. I denna artikel kommer vi att lära dig allt om spelet går till.

Ibland kallas Kungen för Freecell, speciellt om du är inne på engelska sajter. Man brukar säga att Kungen är ett medelsvårt spel bland patienser. Du har dock väldigt hög chans att vinna eftersom du alltid ser korten. Det gör att du kan planera väldigt långt i förväg och lägga upp en bra strategi. Det kan vara ett bra spel att börja med om du vill bli bättre på att lägga patiens.

Kungen Patiens spelinfo

  • Enkla regler men svårt att bemästra
  • Spela med en kortlek på 52 kort
  • Samla alla kort i fyra högar efter färg

Hur spelar jag Patiens Kungen

Kungen patiens påminner på många sätt om många andra patienser. En skillnad är dock att alla korten ligger uppåtvända på spelplanen från början. Du har även fyra extrarutor där du kan lägga upp kort för att frigöra nya drag.

Målet med patiens kungen

Målet i detta spel är att du ska flytta kort från spelplanen upp till basrutorna. I de fyra resterande rutorna kan du alltså parkera korten. Högarna ska byggas efter färg och med essen i botten. Du vinner bara om du blir av med alla kort på spelplanen.

Vilka tillåtna drag finns det

Du måste alltid flytta svart på rött och vice versa. Korten flyttas också i fallande ordning. Du kan alltså flytta en röd 8:a på en svart 9:a eller liknande. Normalt kan du även flytta fler kort så länge de har alternerande färger. Exakt hur många kort du kan flytta beror på hur många kort du har parkerat i de tomma rutorna.

Om du har en tom ruta kan du alltid flytta valfritt antal kort till denna plats. Det behöver alltså inte vara en kung i botten vilket skiljer sig från andra versioner. Du kan även flytta upp kort till basrutorna eller parkera kort. Tänk på att du bara kan parkera ett kort i varje ruta och att du max kan parkera fyra kort åt gången.

Hos de flesta spelsajter går det ångra ett tidigare drag genom att klicka på ”undo”. Hos vissa sajter läggs vissa kort upp automatiskt i basrutorna för att spelet ska få ett bättre flyt.

Poäng

Du kan alltid spela med poäng om du vill. Det räknas ut beroende på hur många drag du gör. Dessutom ser du hur lång tid du tog på dig via en timer. Därför är det viktigt att du alltid tänker ut varje drag och endast flyttar de kort som är nödvändiga.

Strategi i kungen patiens

Det finns många olika strategier du kan använda dig av i Kungen patiens. Du har större chans att vinna än i Harpan eftersom alla korten är synliga från start. Du kan även använda dig av följande strategier för att öka dina vinstchanser:

  • Försök se ett par drag framåt och tänk efter vad som kommer hända när du flyttar ett visst kort.
  • Se var de låga korten ligger och fokusera på att få fram dem så tidigt som möjligt. Det gäller särskilt för essen.
  • Ta vara på de tomma rutorna på spelplanen och även rutorna där du kan parkera korten.
  • Var försiktig med att fylla upp basrutorna alldeles för tidigt. Om du är för snabb upp med korten kan det bli svårare att bilda högar nere på spelplanen.

Regler i Patiens kungen

En viktig regel är att alla basrutor måste börja med ett ess och sluta med en kung. De ska även sorteras efter färg. När du spelar på datorn kommer du inte kunna lägga upp ett kort i dessa högar om du försöker lägga upp fel kort.

Korten kan alltid flyttas fritt mellan högarna så länge de uppfyller kraven på färg och ligger i fallande ordning. Du kan även flytta flera kort på samma gång.

Ytterligare en viktig regel är du kan flytta vilket kort som helst till en tom plats. Där skiljer sig kungen från många andra patienser.

Historien om kortspelet

Den äldsta varianten av patiens går vid namnet Eight Off. Det var första gången man spelade med tomma rutor där man tillfälligt kunde förvara korten. I Eight off använder man alltså de tomma rutorna och sorterar även korten efter färg.

Efter Eight Off skapade en man vid namn C.L Baker ett spel där du också hade fyra tomma rutor. Detta fick namnet Bakers Game och var den första varianten man kunde spela på dator, år 1978. Det var då man ändrade reglerna och bestämde att korten skulle sorteras efter alternerande färg.

Idag är patiens Kungen ett av de allra populäraste spelen tillsammans med Spindelharpan och Harpan. Kungen patiens var alltid förinstallerat på Microsoft 95 och en rad datorer efter detta. Det var så spelet kunde introduceras till spelare i stora delar av världen.

Numera spelas kungen ofta online och du kan spela i valfri webbläsare. Det fungerar vare sig du har Windows eller Mac. Det är dessutom helt gratis vilket är ett stort plus i kanten. Du behöver bara googla på spela Kungen patiens eller något liknande för att få fram spelet. Det finns många fördelar med att spela online, men en av de främsta är att du inte behöver blanda om korten själv. Istället kan du påbörja ett nytt spel direkt vid behov.

Kungen Patiens utmaningar

Om du vill göra spelet lite mer spännande kan du anordna olika utmaningar med dina vänner eller familj. Ni kan till exempel spela på tid och se vem som snabbast kan klara av en patiens. På många sajter kan du välja ett specifikt spel så ni får exakt samma kort. Det gör tävlingen lite mer rättvis.

En annan tävling kan vara att se vem som kan lösa flest patienser. Ni kan till exempel köra en omgång i bäst av 10 och se vem som lyckats lösa flest omgångar. Även här kan ni köra på tid om ni vill ha en större utmaning.

Om ni vill höja insatsen ytterligare kan ni spela om någon typ av pris. Det kan vara något valfritt som ni kommer överens om. Det sporrar alla medverkande att göra sitt allra bästa när ni ska utmana varandra.

FAQs

Vad är Kungen Patiens?

Kungen patiens är en av de vanligaste och mest populära patienterna. Det är en patiens där alla korten ligger ute på borden från början och där du ska få upp korten i fyra basrutor. På versionen i Windows finns det 32,000 olika givar.

Finns det olika varianter av Kungen Patiens?

Ja, det finns ett par olika varianter som du kan spela. Några av de mest klassiska är Eight Off, Baker’s Game och Seahaven Towers. Dessa kan vara roliga att testa på om du har tröttnat på den klassiska varianten.

Hur länge varar normalt en giv av Kungen Patiens?

Det är väldigt olika och beror på hur duktig du är och vilken giv du spelar. Normalt brukar man räkna med 10 minuter för att lösa en giv av Kungen. När du är nybörjare får du dock räkna med att det tar längre tid.

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...