måndag, februari 26, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock...
HemEkonomiTesla aktie

Tesla aktie

Under de senaste tio åren har företaget Tesla växt enormt och det är många som fått upp ögonen för dess aktie. Om man funderar på att investera i Tesla aktien bör man dock funderar på om aktiens natur är rätt för en själv. Den kännetecknas av en hel del volatilitet, men för den som vill hänga på ett bra tag finns det möjligtvis en chans att man går med vinst.

Vad sysslar Tesla med?

Tesla Inc. har aktietickern TSLA på den amerikanska börsen och är ett amerikanskt företag som tillverkar en speciell sorts elbilar. Företaget grundades 2003, vilket kan anses vara ganska nyligen för ett företag som tillverkar bilar. Pionjärerna bakom Tesla är Martin Eberhard och Marc Tarpenning som båda är ingenjörer.

Den välkände Elon Musk

Sedan har vi såklart även Teslas främsta figur Elon Musk som har en universitetsutbildning där han har blandat ekonomi och fysik. Musk är dock känd för att ha lärt sig det mesta själv och har setts som förespråkare för självinlärning framför universitetsutbildning.

Då aktien introducerades

När denna Tesla aktie introducerades på börsen 2010 låg den på 17 dollar per aktie. Tio år senare, 2020, hade den stigit till 200 dollar. Detta bör ju såklart ses som en otrolig tillväxt för aktien och den är nuförtiden väldigt populär. Det samlade börsvärdet är ca 371 miljarder dollar. Detta är dock såklart en siffra som ändrar sig fram och tillbaka.

Andra intressanta aktiviteter

Tesla är främst kända för sina elbilar och hur avancerade de är, men de har även andra verksamheter inom bl.a.

  • Solpaneler
  • Hemelektronik
  • Batterier

Under Teslas tid inom bilindustrin har de lanserat den första fullt elektriska bilen. Andra relaterade aktiviteter har inkluderat AI-system för autonom körning. Med Musk i spetsen har de verkat för att deras teknik och deras produkter ska bli så innovativa som möjligt.

Variation förnöjer

En intressant aspekt med denna aktie är att företaget bakom som sagt inte bara sysslar med bilar. Denna mångsidighet bör antas ge Musk och hans vänner lite extra skydd i händelse av kriser inom huvudindustrin.

Aktiens volatilitet

Själva Tesla aktien må ha gått upp ganska bra sedan den introducerades på börsen, men den har även kännetecknats av hög volatilitet. Detta har gjort att en del ifrågasätter hur bra det kommer att gå i framtiden. Det är väl känt att en ökad volatilitet är förenat med en svårförutsägbar framtid.

Man bör förstå vilket tankesätt som ligger bakom aktien

De investerare som verkligen har bestämt att aktien är något att satsa på verkar ha ett mer långsiktigt förhållningssätt. Fokus ligger mer på den effekt som de innovativa lösningarna har samt närvaron på den globala marknaden. Och varje person som har erfarenhet av företag som karaktäriseras av ett förhållningssätt eller en industri med en stor volatilitet har antagligen sett denna dynamik förut.

Det är upp till en själv att läsa på

Man bör såklart göra sin egen undersökning först innan man bestämmer sig för om det är rätt för en själv att satsa på Tesla-aktier. Det är lätt att bli lockad av de stora rubriker som man ser i forum, tidningar eller på andra ställen. Vi vill därför uppmana till att man gör sin egen analys.

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...