tisdag, februari 27, 2024

Skapa befriande innehåll

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska...

Kungen Patiens

Kungen Patiens brukar anses vara en av de svårare patienserna. Den passar dock...
HemSpelFIA European Rally...

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång per år i Europa. Tävlingen hölls för första gången 1953, och är därmed den äldsta i världen när det kommer till rally. Organisatören bakom arrangemanget är Fédération Internationale de l’Automobile, eller FIA som deras namn förkortas.

Vi ska i denna artikel ta oss en närmare titt på FIA European Rally Championship. Detta kan både vara av intresse för dig som är motorfantast och dig som gillar att spela om pengar. Precis som när det kommer till lotto och andra typer av pengaspel går det nämligen att satsa pengar på rallytävlingar.

Så är FIA ERC 2023 uppbyggt

2023 års upplaga av FIA European Rally Championship, vilket för övrigt är den 70:e i ordningen, är indelad i åtta deltävlingar. Det rör sig om följande:

 • Rally Serras de Fafe (11–12 mars)
 • 47 Rally Islas Canarias (5–6 maj)
 • 79th Rally Poland (19–21 maj)
 • Tet Rally Liepaja (16–18 juni)
 • Royal Rally of Scandinavia (7–8 juli)
 • Rally di Roma Capitale 2023 (29–30 juli)
 • Barum Czech Rally Zlín (18–20 augusti)
 • Zemplén Rally (7–8 oktober)

Rally Serras de Fafe körs i Portugal och 47 Rally Islas Canarias i Las Palmas, Kanarieöarna, Spanien. Precis som det framgår av namnet körs 79th Rally Poland i Polen medan Tet Rally Liepaja äger rum i Lettland. Royal Rally of Scandinavia körs här i Sverige, närmare bestämt i Värmland, och Rally di Roma Capitale i den italienska huvudstaden Rom. Barum Czech Rally Zlín går av stapeln i Tjeckien. Den sista deltävlingen, Zemplén Rally, körs i Ungern.

När det gäller underlag körs vissa av tävlingarna på asfalt medan andra körs på grus.

Royal Rally of Scandinavia

Den svenska deltävlingen går alltså under namnet Royal Rally of Scandinavia. Detta är första gången denna tävling hålls. Värmland är visserligen en klassiker i rallysammanhang eftersom VM-deltävlingen Rally Sweden tidigare hölls här, men den har numera flyttat norrut till Umeå.

Datumet för Royal Rally of Scandinavia är 7–8 juli, och deltävlingen kommer att köras på grusunderlag. Visserligen blir det mest spännande att följa tävlingen på plats, men du som inte har möjlighet att ta dig till Värmland dessa datum kommer även att kunna följa tävlingen på SVT. Det nuvarande kontraktet gör att Svenska motorfantaster kommer att kunna se fram emot Royal Rally of Scandinavia åtminstone de kommande tre åren.

Titlar som står på spel

I 2023 års upplaga av FIA European Rally Championship står följande titlar på spel:

 • FIA European Championship for Drivers
 • ●        FIA European Championship for Co-Drivers
 • FIA European Championship for Teams
 • FIA ERC3 Championship for Drivers
 • FIA ERC3 Championship for Co-Drivers
 • FIA ERC4 Championship for Drivers
 • FIA ERC4 Championship for Co-Drivers
 • FIA Junior ERC Championship for Drivers

Spanjoren Efrén Llarena är regerande mästare när det kommer till FIA European Championship for Drivers. FIA European Championship for Co-Drivers vanns av hans kartläsare Sara Fernández. När det gäller FIA European Championship for Teams är indiska Team MRF Tyres regerande mästare.

FIA ERC3 Championship for Drivers vanns 2022 av polska Igor Widłak, FIA ERC4 Championship for Drivers av spanjoren Óscar Palomo, och FIA Junior ERC Championship for Drivers av fransmannen Laurent Pellier.

Fortsätt läsa

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan locka folk bort från sina skärmar och samlas runt köksbordet. Catan är dock ett solklart undantag. Detta sällskapsspel, skapat av den tyska speldesignern Klaus Teuber, har...

Idioten Patiens

Idioten patiens, även känt som Aces Up eller Idiot's Delight på engelska, är ett klassiskt kortspel som under årens lopp fängslat spelare med sin enkla charm och taktiska komplexitet. Låt oss utforska spelet mer i detalj, från grundläggande regler...

Pyramid Patiens

Pyramid Patiens är ett roligt och utmanande kortspel som som testar din strategiska förmåga och ditt tålamod, men också ger dig en känsla av tillfredsställelse när du lyckas rensa bort alla kort från pyramiden. Pyramid Patiens är ett solitärspel,...