tisdag, oktober 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en...

De bästa RPG-spelen för...

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även...

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...
HemSpelFIA European Rally...

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång per år i Europa. Tävlingen hölls för första gången 1953, och är därmed den äldsta i världen när det kommer till rally. Organisatören bakom arrangemanget är Fédération Internationale de l’Automobile, eller FIA som deras namn förkortas.

Vi ska i denna artikel ta oss en närmare titt på FIA European Rally Championship. Detta kan både vara av intresse för dig som är motorfantast och dig som gillar att spela om pengar. Precis som när det kommer till lotto och andra typer av pengaspel går det nämligen att satsa pengar på rallytävlingar.

Så är FIA ERC 2023 uppbyggt

2023 års upplaga av FIA European Rally Championship, vilket för övrigt är den 70:e i ordningen, är indelad i åtta deltävlingar. Det rör sig om följande:

 • Rally Serras de Fafe (11–12 mars)
 • 47 Rally Islas Canarias (5–6 maj)
 • 79th Rally Poland (19–21 maj)
 • Tet Rally Liepaja (16–18 juni)
 • Royal Rally of Scandinavia (7–8 juli)
 • Rally di Roma Capitale 2023 (29–30 juli)
 • Barum Czech Rally Zlín (18–20 augusti)
 • Zemplén Rally (7–8 oktober)

Rally Serras de Fafe körs i Portugal och 47 Rally Islas Canarias i Las Palmas, Kanarieöarna, Spanien. Precis som det framgår av namnet körs 79th Rally Poland i Polen medan Tet Rally Liepaja äger rum i Lettland. Royal Rally of Scandinavia körs här i Sverige, närmare bestämt i Värmland, och Rally di Roma Capitale i den italienska huvudstaden Rom. Barum Czech Rally Zlín går av stapeln i Tjeckien. Den sista deltävlingen, Zemplén Rally, körs i Ungern.

När det gäller underlag körs vissa av tävlingarna på asfalt medan andra körs på grus.

Royal Rally of Scandinavia

Den svenska deltävlingen går alltså under namnet Royal Rally of Scandinavia. Detta är första gången denna tävling hålls. Värmland är visserligen en klassiker i rallysammanhang eftersom VM-deltävlingen Rally Sweden tidigare hölls här, men den har numera flyttat norrut till Umeå.

Datumet för Royal Rally of Scandinavia är 7–8 juli, och deltävlingen kommer att köras på grusunderlag. Visserligen blir det mest spännande att följa tävlingen på plats, men du som inte har möjlighet att ta dig till Värmland dessa datum kommer även att kunna följa tävlingen på SVT. Det nuvarande kontraktet gör att Svenska motorfantaster kommer att kunna se fram emot Royal Rally of Scandinavia åtminstone de kommande tre åren.

Titlar som står på spel

I 2023 års upplaga av FIA European Rally Championship står följande titlar på spel:

 • FIA European Championship for Drivers
 • ●        FIA European Championship for Co-Drivers
 • FIA European Championship for Teams
 • FIA ERC3 Championship for Drivers
 • FIA ERC3 Championship for Co-Drivers
 • FIA ERC4 Championship for Drivers
 • FIA ERC4 Championship for Co-Drivers
 • FIA Junior ERC Championship for Drivers

Spanjoren Efrén Llarena är regerande mästare när det kommer till FIA European Championship for Drivers. FIA European Championship for Co-Drivers vanns av hans kartläsare Sara Fernández. När det gäller FIA European Championship for Teams är indiska Team MRF Tyres regerande mästare.

FIA ERC3 Championship for Drivers vanns 2022 av polska Igor Widłak, FIA ERC4 Championship for Drivers av spanjoren Óscar Palomo, och FIA Junior ERC Championship for Drivers av fransmannen Laurent Pellier.

Fortsätt läsa

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv inverkan på deras marknadsföring genom att öka synlighet, trovärdighet och förtroende hos målgruppen. Dessa listor fungerar som en sorts rekommendation och kan hjälpa till att skapa...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en riktig utmaning. Att se glädjen i hans ögon när han öppnar något som du noga har valt ut är dock verkligen en oslagbar känsla som gör...

De bästa RPG-spelen för SNES

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även om det är över 20 år sedan konsolen lanserades verkar den aldrig bli för gammal. Speciellt RPG-spelen som lanserades för SNES under 90-talet var av en...