tisdag, oktober 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en...

De bästa RPG-spelen för...

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även...

Stavhopp kräver optimala nivåer...

Stavhopp är en av de mest spektakulära grenarna inom friidrotten, där idrottare använder...
HemSpelPlockepinn

Plockepinn

Är du stadig på handen? Då är du säkert en potentiell vinnare i plockepinn, även kallat mikado. Det är nog få som inte känner till detta urgamla spel, vars anor tycks gå tillbaka till 1600-talet.

Visst är det mysigt med pyssliga lekar tillsammans med vänner och familj? Kanske framför brasan en ruggig vinterdag med ett trivsamt sällskapsspel. Plockepinn är ett vanligt familjespel som passar både vuxna och barn – dessutom är det en bra övning för tålamodet, koncentrationen och precisionsförmågan. Samtidigt kan det locka till skratt och glada utrop!

Hur spelas plockepinn?

Sprid ut pinnarna i en hög på bordet eller golvet. Det görs enklast genom att hålla alla pinnar i en knuten näve och sedan släppa taget. Sedan kan spelet börja! Nu gäller det att plocka den första pinnen utan att de andra pinnarna rubbas. Det räcker med en minimal rörelse för att turen ska gå över till motspelaren, som vakar med falkögon efter minsta rubbning. Lyckas man så får man poäng utifrån pinnens färg och får plocka nästa. Misslyckas man går turen över till motspelaren. Vanligtvis är en av pinnarna svart och kan användas som redskap för att plocka en ny pinne, vilket är behjälpligt i situationer när fingrarna är för klumpiga.

Olika typer av plockepinn

Inomhusplockepinn

Det traditionella inomhusplockepinnspelet är enkelt att ta med sig och fyller knappt någon plats i handväskan. När man tänker på plockepinn så är det nog just denna typen som man ser framför sig – en cylinderformad behållare med trä- eller plastpinnar i olika färger, från rött till blått. Ändarna är spetsiga för att kunna användas som redskap när man behöver komma åt en pinne som ligger tätt mot en annan. Denna typen av plockepinn är svårt att spela utomhus – det räcker med en liten vindpust för att rubba de lättviktiga pinnarna. Därför har man på senare tid utvecklat en typ av plockepinn som spelas utomhus.

Trädgårdsplockepinn

Finns det något härligare än att umgås med nära och kära i en solig trädgård? Kanske leka en lek bland äppelträd och rosenbuskar. Trädgårdsplockepinn, eller jätteplockepinn som det även kallas, är en relativt ny utveckling av det traditionella pinnspelet. Skillnaden är helt enkelt att pinnarna är stora nog för att inte rubbas av väder och vind – perfekt för utomhuslekar!

Skrapnos – plockepinns anfader

Skrapnos är namnet på den äldsta plockepinntypen man känner till. Exakt hur gammal vet man inte, men eftersom det nämns i skrifter från 1600-talet kan man anta att det redan då var etablerat. Istället för pinnar används små figurer föreställande olika redskap, som exempelvis kratta eller spade. Det sägs att namnet kommer från att förloraren fick sin näsa skrapad av vinnaren med en pinne, denne fick då en ”skrapnos”.  

Fortsätt läsa

Listor och marknadsföring

Listningar av företag, personer, artister och andra entiteter kan ha en betydande positiv inverkan på deras marknadsföring genom att öka synlighet, trovärdighet och förtroende hos målgruppen. Dessa listor fungerar som en sorts rekommendation och kan hjälpa till att skapa...

Present till pojkvän

Att hitta den perfekta presenten till din pojkvän kan ibland kännas som en riktig utmaning. Att se glädjen i hans ögon när han öppnar något som du noga har valt ut är dock verkligen en oslagbar känsla som gör...

De bästa RPG-spelen för SNES

Super Nintendo (SNES) är en riktig klassiker när det kommer till spelkonsoler. Även om det är över 20 år sedan konsolen lanserades verkar den aldrig bli för gammal. Speciellt RPG-spelen som lanserades för SNES under 90-talet var av en...