tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemSpelPlockepinn

Plockepinn

Är du stadig på handen? Då är du säkert en potentiell vinnare i plockepinn, även kallat mikado. Det är nog få som inte känner till detta urgamla spel, vars anor tycks gå tillbaka till 1600-talet.

Visst är det mysigt med pyssliga lekar tillsammans med vänner och familj? Kanske framför brasan en ruggig vinterdag med ett trivsamt sällskapsspel. Plockepinn är ett vanligt familjespel som passar både vuxna och barn – dessutom är det en bra övning för tålamodet, koncentrationen och precisionsförmågan. Samtidigt kan det locka till skratt och glada utrop!

Hur spelas plockepinn?

Sprid ut pinnarna i en hög på bordet eller golvet. Det görs enklast genom att hålla alla pinnar i en knuten näve och sedan släppa taget. Sedan kan spelet börja! Nu gäller det att plocka den första pinnen utan att de andra pinnarna rubbas. Det räcker med en minimal rörelse för att turen ska gå över till motspelaren, som vakar med falkögon efter minsta rubbning. Lyckas man så får man poäng utifrån pinnens färg och får plocka nästa. Misslyckas man går turen över till motspelaren. Vanligtvis är en av pinnarna svart och kan användas som redskap för att plocka en ny pinne, vilket är behjälpligt i situationer när fingrarna är för klumpiga.

Olika typer av plockepinn

Inomhusplockepinn

Det traditionella inomhusplockepinnspelet är enkelt att ta med sig och fyller knappt någon plats i handväskan. När man tänker på plockepinn så är det nog just denna typen som man ser framför sig – en cylinderformad behållare med trä- eller plastpinnar i olika färger, från rött till blått. Ändarna är spetsiga för att kunna användas som redskap när man behöver komma åt en pinne som ligger tätt mot en annan. Denna typen av plockepinn är svårt att spela utomhus – det räcker med en liten vindpust för att rubba de lättviktiga pinnarna. Därför har man på senare tid utvecklat en typ av plockepinn som spelas utomhus.

Trädgårdsplockepinn

Finns det något härligare än att umgås med nära och kära i en solig trädgård? Kanske leka en lek bland äppelträd och rosenbuskar. Trädgårdsplockepinn, eller jätteplockepinn som det även kallas, är en relativt ny utveckling av det traditionella pinnspelet. Skillnaden är helt enkelt att pinnarna är stora nog för att inte rubbas av väder och vind – perfekt för utomhuslekar!

Skrapnos – plockepinns anfader

Skrapnos är namnet på den äldsta plockepinntypen man känner till. Exakt hur gammal vet man inte, men eftersom det nämns i skrifter från 1600-talet kan man anta att det redan då var etablerat. Istället för pinnar används små figurer föreställande olika redskap, som exempelvis kratta eller spade. Det sägs att namnet kommer från att förloraren fick sin näsa skrapad av vinnaren med en pinne, denne fick då en ”skrapnos”.  

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....