måndag, oktober 3, 2022

Skapa befriande innehåll

Dags att byta elavtal...

Vi reagerar vanligtvis mycket negativt när elpriserna stiger, särskilt om vi har svårt...

Book of Dead review

Många av oss är förtjusta i slotspel. Allt sedan vi spelade de första...

Nybörjarguide till Cardano

Idag är Cardano ADA en av de mest intressanta och populära kryptovalutorna. Här...

Så här väljer du...

Var kommer alla dina inkomster och utgifter gå igenom? Jo, såklart är det...
HemNyheterVilken typ av...

Vilken typ av skrivare ska jag välja?

Det är en vanlig fråga som brukar uppstå innan man ska köpa en skrivare. Eftersom det finns en hel del olika typer av skrivare med olika funktioner så är det en befogad fråga. Det är inte alltid lätt att veta vilken skrivare som passar just dig eller till ditt företag. Allt beror på vilka funktioner du behöver och vad du behöver kunna skriva ut. Därför så finns det några frågor som måste besvaras innan man bestämmer sig. För att underlätta för dig så har vi tagit upp vanliga frågor som brukar uppstå innan man köper en skrivare. Vilken skrivare behöver du?

Måste du kunna skriva ut färgutskrifter eller räcker det med att du skriver ut i svartvitt?

Det finns två vanliga typer av skrivare och det är Laserskrivare och Bläckstråleskrivare. En bläckstråleskrivare använder bläck och är nästan alltid en färgskrivare, de använder sig oftast av 4 stycken bläckpatroner varav en svart och tre färgpatroner: cyan, gul och magenta, för att kunna skriva ut färgutskrifter men kan självklart också skriva ut i svartvitt. Det finns de bläckstråleskrivare som använder sig av 2 bläckpatroner men även de som använder sig av 12 bläckpatroner och allt där i mellan.

Laserskrivare kommer i två varianter, monolaserskrivare och färglaserskrivare. Som namnen antyder så skriver monolaserskrivaren ut endast monokroma utskrifter och färglaserskrivaren skriver ut i färg men även i svartvitt. En färglaserskrivare använder sig av 4 stycken tonerkassetter och en monoskrivare endast en svart tonerkassett.

Om du är säker på att du endast ska skriva ut svartvita dokument så är en monolaserskrivare att föredra. Speciellt eftersom tonerkassetter kan kosta en del och behöver du endast svartvita utskrifter så ska du inte behöva betala för tonerkassetter som du inte använder.

Skriver du dagligen ut mängder av dokument eller bara några enstaka utskrifter per vecka?

En laserskrivare har större kapacitet att skriva ut fler utskrifter än en bläckstråleskrivare. En laserskrivare har oftast stora pappersfack så att man inte behöver fylla på med papper så ofta och de skriver även ut fler sidor per minut. Dessutom så kan man med tonerkassetter oftast få ut fler sidor per toner om man jämför med en bläckpatron.

Med bläckstråleskrivare så kan du generellt sätt inte skriva ut lika mycket sidor som med en laserskrivare, det finns dock undantag. Men med en bläckstråleskrivare så får du skarpare och finare färgutskrifter och bilder.

Så om du ska köpa en skrivare till ett kontor eller arbetsplats, så är nog en laserskrivare att föredra. Men om mängden utskrifter inte är så viktigt utan kvaliteten på dina utskrifter, så är det en bläckstråleskrivare som du borde ha. Tänk också på att bläckpatroner kostar oftast mindre än en tonerkassett, fast du kan skriva ut fler sidor med en tonerkassett, vilket gör att kostnaden per sida är oftast billigare med en tonerkassett. Dessutom så finns risken att bläcket i patronerna kan torka om du inte använder dom så ofta, vilket inte händer med en toner då den innehåller tonerpulver.

Behöver du även kunna skanna, kopiera och faxa eller räcker det med att bara skriva ut?

Det finns vissa skrivare som även har funktioner där man kan skanna, kopiera och ibland till och med faxa. Det finns både bland bläckstråleskrivare och laserskrivare. Man kan oftast se i namnet på skrivaren om de har dessa funktioner, de brukar i så fall kallas antingen Multifunktionsskrivare eller Allt-i-ett skrivare. De flesta multifunktionsskrivare har funktionen skanna och kopiera men alla har inte fax, så är det något du behöver så kolla gärna in specifikationen innan köp så att du får de funktioner du vill ha.

Vill du kunna skriva ut fotografier med din skrivare?

Med de flesta bläckstråleskrivare så kan du skriva ut fotografier och med vissa laserskrivare så går det också, men oftast så brukar man använda en bläckstråleskrivare. Bläckstråleskrivare kan skriva ut fantastiska fotografier med rätt typ av papper. När man skriver ut fotografier så använder man olika typer av fotopapper lite beroende på vad man vill ha för fotografi. Fotopapperet kan ha en matt, glansig eller satin yta, men även olika storlekar och vikter, men glöm inte att kolla upp vilken typ av pappersstorlek och vikt din skrivare stödjer.

Det går att skriva ut foton med en laserskrivare också men då måste man ha fotopapper för laserskrivare.

Måste du kunna skriva ut i A3 eller räcker det med A4 format på dina utskrifter?

De allra vanligaste formatet för utskrifter är A4 och alla skrivare stödjer det, men vissa behöver även kunna skriva ut i A3 format också. Oftast brukar det stå i titeln om skrivaren stödjer A3 papper, men för att vara helt säker så kan man kolla skrivarens specifikation vilket pappersformat den kan hantera.

Utan att gå in på olika märken så hoppas vi att det här kan hjälpa dig att hitta rätt skrivare till hemmet eller företaget. Vill du veta mer om skrivare och fotopapper så kan du kolla in 123ink.se där finns många olika produkter men även mer information. 

Fortsätt läsa

Dags att byta elavtal för att sänka dina elpriser

Vi reagerar vanligtvis mycket negativt när elpriserna stiger, särskilt om vi har svårt att betala räkningen. Detta beror på att el är något som vi behöver för att kunna leva bekvämt och att vi är mycket beroende av den....

Book of Dead review

Många av oss är förtjusta i slotspel. Allt sedan vi spelade de första enarmade banditerna på Finlands-kryssningar har vi uppskattat att se hjulen snurra. Medan vi väntade på rätt kombination petade vi i någon krona till. Tack och lov...

Nybörjarguide till Cardano

Idag är Cardano ADA en av de mest intressanta och populära kryptovalutorna. Här finns det dock ett stort fel, och det är att de två begreppen vi just kopplade samman, måste särskiljas. Vad det handlar om är plattformen Cardano,...