tisdag, november 29, 2022

Skapa befriande innehåll

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att...

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till...

Den bästa hårdvaran och...

Om du tycker om att spela datorspel med jämna mellanrum så är du...
HemEkonomiAllt du behöver...

Allt du behöver veta om bolån

Bolån tar du för att finansiera ett köp av till exempel en bostadsrätt eller en villa. Du kan dock även ansöka om ett bostadslån för en renovering eller en utbyggnad av din bostad. 

Vid ett bolån så har långivaren en säkerhet i din bostad. 

Vad är ett bolån

För många är ett bostadsköp den största investeringen som vi gör i vårt liv och de flesta behöver ta ett lån till köpet. Bankerna är de som främst betalar ut bolån men det finns även vissa kreditmarknadsbolag som erbjuder bolån.

Det är dyrt att köpa en bostad och de flesta finansierar köpet med hjälp av ett bolån. 

Det är 85 procent av bostadens värde som utgör bolånet. Detta beror på att det kan finnas en risk för att bostadens värde kan att sjunka. De 15 resterande procenten av beloppet kommer du att behöva finansiera själv med en egen insats eller genom en annan bank 

Bottenlånet är den del av lånet som har bostaden som säkerhet och har en lägre ränta än ett vanligt privatlån. Kan du inte finansiera de resterande 15 procenten ur egen ficka, så kan du ta ett privatlån. Detta lånet kommer då inte var ihopkopplat med bostaden och har heller ingen säkerhet. Detta innebär att lånet kommer att ha både ett hårdare amorteringskrav samt en högre ränta.

Följ dessa steg innan du tar ett bolån

Budgetkalkyl

Det är viktigt att ha koll på hur mycket pengar du lägger på olika saker. Ett bra sätt att få en överblick är att göra en klassisk budget. Lista inkomster och utgifter för varje månad. Glöm inte att även ta med sådana utgifter som inte kommer varje månad. Såsom kvartals fakturor samt lämna utrymme för oförutsedda utgifter. 

Lånekostnader

Nästa steg är att räkna ut vad du på ett ungefär kommer ha för kostnader för ditt lån, såsom räntor och för amorteringar. 

Du kan göra detta genom att kontakta en bank för att få hjälp, men oftast kan du via mäklarannonsen göra en uträkning hur kostnaderna kommer se ut för en specifik bostad.

Med en budgetkalkyl, en uträkning av boendekostnader och en beräkning av lånekostnader kan du nu se vilken marginal du har för bostaden.  

Med dessa uträkningar har du bättre insyn i din ekonomi och behöver inte känna osäkerhet inför ett eventuellt bostadsköp 

Tänk på att om du köper hus, så tillkommer det avgifter för lagfart och pantbrev. 

Lånelöfte

Nu när du vet vilka marginaler som du har är det dags att skaffa ett lånelöfte. För att inte ryckas med i en budgivning så bestäm dig för ett maxbelopp som du kan tänkas lägga på ett objekt.

Vänd dig till minst fem olika banker för lånelöfte. När du fått ett lånelöfte så kan du börja gå på visningar och även vara med i budgivningar. 

Skaffa lån

När du har vunnit budgivningen så är det dags att förhandla om ett lån. Vänd dig till de bankerna som du har fått ett lånelöfte från.

Läs mer hos saastanyt.fi

Sammanfattning

När det är dags att ta ett bolån finns det en del steg att  ta. Ha inte för bråttom och följ stegen vi nämnt ovan så kommer du att lyckas med det bästa lånet för dig. 

Fortsätt läsa

Skitgubbe regler

Skitgubbe är ett roligt familjekortspel! Spelet har enkla regler och går fort att spela - det enda du behöver är en kortlek! Skitgubbe spelas med 2 - 4 personer och går ut på att bli av med alla sina kort....

Vira regler

Att spela Vira är en populär aktivitet i Sverige. Vira kortspel kan spelas av upp till fyra personer och det finns många varianter på spelet. I den här artikeln beskriver vi grunderna i hur Vira kortspel går till, så...

Skipbo regler

Skipbo är ett kortspel för hela familjen, som kan spelas av två till sex spelare. Målet med spelet är att göra sig av med sina tilldelade kort genom att placera dem i den numeriska ordningen i de olika högarna....