fredag, februari 3, 2023

Skapa befriande innehåll

Volvo aktie

Volvo är en av världens ledande biltillverkare med en lång och anrik historia....

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång...

Sinch aktie

Sinch är ett teknikföretag som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster för att möjliggöra integration av...

Fotbollsallsvenskan 2023 – Så...

Nu är det dags igen för de svenska fotbollslagen i fotbollsallsvenskan att börja...
HemNyheterSnart dags att...

Snart dags att byta däck: Så hittar du närmaste däckverkstad

Nu står solen högt på himlen det betyder att det är sommar. Och vad är bättre än en svensk sommar med blå himmel och strålande solsken. Bilen är ett utmärkt transportmedel när du vill ta tillfället i akt och åka ut på en mysig utflykt med familj eller vänner. Kanske ett litet äventyr i skogen eller varför inte åka ner till stranden och svalka sig de där riktigt heta sommardagarna. Dina tankar är kanske inte alls på att byta däck, men snart är det dags och om du inte vill göra det hela till ett dyrt nöje bör du kanske läsa vidare här.

Du kan läsa mer om att byta däck och vad man ska tänka på när det är dags. Vi tittar närmare på frågor som om man måste byta däck, när är det lagen säger att man måste byta, vad händer om man inte byter däck? Att byta däck kan vara dyrt och inte minst om man dessutom behöver köpa nya däck för att de gamla är utslitna. Då gäller det att hitta en däckverkstad som har bra priser och inte minst har bra däck att erbjuda.

Hur ofta behöver man byta däck?

För man vill kanske inte behöva köpa nya däck varje år, även om det ibland kan vara nödvändigt kan det oftast undvikas. Om man kör mycket med bilen och kör på allmänt dåliga vägar kan man behöva byta däck oftare än om man inte sliter däcken så mycket. Men det finns ingen generell tidsgräns för när man måste byta ut ett däck.

Det finns dock regler som avser när man måste byta från sommardäck till vinterdäck och när man måste byta tillbaka, om man har dubbdäck det vill säga.

När måste man byta däck?

Lagen säger att man måste ha vinterdäck från den 1:a december till och med den 31:a mars, om det är vinterväglag. Det betyder att om det är is, snö, frost eller liknande på vägen så måste du ha vinterdäck för att få köra. Det är tillåtet att använda vinterdäck från den 1:a oktober. Du måste dock ta av vinterdäcken om det är med dubbar senast den 15:e april, men det finns undantag.

Om du misstänker att det blir vinterväglag på annan tid under året får du även då använda dubbdäck. Datumen kan ändras från år till och år, men man kan läsa mer om det på transportstyrelsens hemsida.

Vad händer om man inte byter däck?

Om man väljer att inte byta till vinterdäck kan man endast framföra sitt fordon när det inte råder vinterväglag i perioden som är nämnd ovan. Det betyder i korta drag att om det är torrt och fint på vägarna kan man köra sin bil oavsett om den har vinterdäck eller ej. Men så snart det börjar snöa eller dylikt är det förbjudet.

Det är i själva verket inte bara bilar som är registrerade i Sverige med en svensk nummerplåt, även bilar registrerade utomlands omfattas av kraven på att ha vinterdäck när det råder sådant väglag att det krävs. 

Fortsätt läsa

Volvo aktie

Volvo är en av världens ledande biltillverkare med en lång och anrik historia. I den här artikeln kommer vi att undersöka vad investerare bör tänka på innan de investerar i Volvo-aktier samt ge en enkel guide för hur man...

FIA European Rally Championship

FIA European Rally Championship är en rallytävling som går av stapeln en gång per år i Europa. Tävlingen hölls för första gången 1953, och är därmed den äldsta i världen när det kommer till rally. Organisatören bakom arrangemanget är...

Sinch aktie

Sinch är ett teknikföretag som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster för att möjliggöra integration av SMS, röstapplikationer och mobildatatjänster i kundens verksamhet. Dessa tjänster används för hantering av viktig information inom branscher som bank, flyg, sjukvård och teknik. Bolaget grundades 2008...