fredag, mars 15, 2024

Skapa befriande innehåll

LISTA – De bästa...

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...
HemNyheterSnart dags att...

Snart dags att byta däck: Så hittar du närmaste däckverkstad

Nu står solen högt på himlen det betyder att det är sommar. Och vad är bättre än en svensk sommar med blå himmel och strålande solsken. Bilen är ett utmärkt transportmedel när du vill ta tillfället i akt och åka ut på en mysig utflykt med familj eller vänner. Kanske ett litet äventyr i skogen eller varför inte åka ner till stranden och svalka sig de där riktigt heta sommardagarna. Dina tankar är kanske inte alls på att byta däck, men snart är det dags och om du inte vill göra det hela till ett dyrt nöje bör du kanske läsa vidare här.

Du kan läsa mer om att byta däck och vad man ska tänka på när det är dags. Vi tittar närmare på frågor som om man måste byta däck, när är det lagen säger att man måste byta, vad händer om man inte byter däck? Att byta däck kan vara dyrt och inte minst om man dessutom behöver köpa nya däck för att de gamla är utslitna. Då gäller det att hitta en däckverkstad som har bra priser och inte minst har bra däck att erbjuda.

Hur ofta behöver man byta däck?

För man vill kanske inte behöva köpa nya däck varje år, även om det ibland kan vara nödvändigt kan det oftast undvikas. Om man kör mycket med bilen och kör på allmänt dåliga vägar kan man behöva byta däck oftare än om man inte sliter däcken så mycket. Men det finns ingen generell tidsgräns för när man måste byta ut ett däck.

Det finns dock regler som avser när man måste byta från sommardäck till vinterdäck och när man måste byta tillbaka, om man har dubbdäck det vill säga.

När måste man byta däck?

Lagen säger att man måste ha vinterdäck från den 1:a december till och med den 31:a mars, om det är vinterväglag. Det betyder att om det är is, snö, frost eller liknande på vägen så måste du ha vinterdäck för att få köra. Det är tillåtet att använda vinterdäck från den 1:a oktober. Du måste dock ta av vinterdäcken om det är med dubbar senast den 15:e april, men det finns undantag.

Om du misstänker att det blir vinterväglag på annan tid under året får du även då använda dubbdäck. Datumen kan ändras från år till och år, men man kan läsa mer om det på transportstyrelsens hemsida.

Vad händer om man inte byter däck?

Om man väljer att inte byta till vinterdäck kan man endast framföra sitt fordon när det inte råder vinterväglag i perioden som är nämnd ovan. Det betyder i korta drag att om det är torrt och fint på vägarna kan man köra sin bil oavsett om den har vinterdäck eller ej. Men så snart det börjar snöa eller dylikt är det förbjudet.

Det är i själva verket inte bara bilar som är registrerade i Sverige med en svensk nummerplåt, även bilar registrerade utomlands omfattas av kraven på att ha vinterdäck när det råder sådant väglag att det krävs. 

Fortsätt läsa

LISTA – De bästa platserna att tälta i Sverige

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och Sverige har en mängd fantastiska platser för camping. Här kommer en lista på några av de bästa platserna för camping i Sverige, där du kan njuta...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter att vara en populär del av spelvärlden. Spelet skapades av den amerikanske ingenjören Charles Darrow på 1930-talet och har sedan dess blivit ett av de mest...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med sin enkla och på så vis tidlösa underhållning. Detta sällskapsspel har blivit en favorit bland både tonåringar och vuxna och fortsätter att locka till sig nya...