måndag, oktober 3, 2022

Skapa befriande innehåll

Dags att byta elavtal...

Vi reagerar vanligtvis mycket negativt när elpriserna stiger, särskilt om vi har svårt...

Book of Dead review

Många av oss är förtjusta i slotspel. Allt sedan vi spelade de första...

Nybörjarguide till Cardano

Idag är Cardano ADA en av de mest intressanta och populära kryptovalutorna. Här...

Så här väljer du...

Var kommer alla dina inkomster och utgifter gå igenom? Jo, såklart är det...
HemNyheterSnart dags att...

Snart dags att byta däck: Så hittar du närmaste däckverkstad

Nu står solen högt på himlen det betyder att det är sommar. Och vad är bättre än en svensk sommar med blå himmel och strålande solsken. Bilen är ett utmärkt transportmedel när du vill ta tillfället i akt och åka ut på en mysig utflykt med familj eller vänner. Kanske ett litet äventyr i skogen eller varför inte åka ner till stranden och svalka sig de där riktigt heta sommardagarna. Dina tankar är kanske inte alls på att byta däck, men snart är det dags och om du inte vill göra det hela till ett dyrt nöje bör du kanske läsa vidare här.

Du kan läsa mer om att byta däck och vad man ska tänka på när det är dags. Vi tittar närmare på frågor som om man måste byta däck, när är det lagen säger att man måste byta, vad händer om man inte byter däck? Att byta däck kan vara dyrt och inte minst om man dessutom behöver köpa nya däck för att de gamla är utslitna. Då gäller det att hitta en däckverkstad som har bra priser och inte minst har bra däck att erbjuda.

Hur ofta behöver man byta däck?

För man vill kanske inte behöva köpa nya däck varje år, även om det ibland kan vara nödvändigt kan det oftast undvikas. Om man kör mycket med bilen och kör på allmänt dåliga vägar kan man behöva byta däck oftare än om man inte sliter däcken så mycket. Men det finns ingen generell tidsgräns för när man måste byta ut ett däck.

Det finns dock regler som avser när man måste byta från sommardäck till vinterdäck och när man måste byta tillbaka, om man har dubbdäck det vill säga.

När måste man byta däck?

Lagen säger att man måste ha vinterdäck från den 1:a december till och med den 31:a mars, om det är vinterväglag. Det betyder att om det är is, snö, frost eller liknande på vägen så måste du ha vinterdäck för att få köra. Det är tillåtet att använda vinterdäck från den 1:a oktober. Du måste dock ta av vinterdäcken om det är med dubbar senast den 15:e april, men det finns undantag.

Om du misstänker att det blir vinterväglag på annan tid under året får du även då använda dubbdäck. Datumen kan ändras från år till och år, men man kan läsa mer om det på transportstyrelsens hemsida.

Vad händer om man inte byter däck?

Om man väljer att inte byta till vinterdäck kan man endast framföra sitt fordon när det inte råder vinterväglag i perioden som är nämnd ovan. Det betyder i korta drag att om det är torrt och fint på vägarna kan man köra sin bil oavsett om den har vinterdäck eller ej. Men så snart det börjar snöa eller dylikt är det förbjudet.

Det är i själva verket inte bara bilar som är registrerade i Sverige med en svensk nummerplåt, även bilar registrerade utomlands omfattas av kraven på att ha vinterdäck när det råder sådant väglag att det krävs. 

Fortsätt läsa

Dags att byta elavtal för att sänka dina elpriser

Vi reagerar vanligtvis mycket negativt när elpriserna stiger, särskilt om vi har svårt att betala räkningen. Detta beror på att el är något som vi behöver för att kunna leva bekvämt och att vi är mycket beroende av den....

Book of Dead review

Många av oss är förtjusta i slotspel. Allt sedan vi spelade de första enarmade banditerna på Finlands-kryssningar har vi uppskattat att se hjulen snurra. Medan vi väntade på rätt kombination petade vi i någon krona till. Tack och lov...

Nybörjarguide till Cardano

Idag är Cardano ADA en av de mest intressanta och populära kryptovalutorna. Här finns det dock ett stort fel, och det är att de två begreppen vi just kopplade samman, måste särskiljas. Vad det handlar om är plattformen Cardano,...