torsdag, mars 28, 2024

Skapa befriande innehåll

LISTA – De bästa...

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med...

Catan

Vi vet alla att det blivit en utmaning att hitta något som kan...
HemEkonomiHur framtidens arbetsmarknad...

Hur framtidens arbetsmarknad kommer se ut

Att komma in på arbetsmarknaden och få sitt första jobb har alltid varit något av en milstolpe i livet. Men exakt hur det går till och vilken typ av jobb man kan förvänta sig att få göra har förändrats mycket med tiden. Många jobb som våra far- och morföräldrar hade som unga verkar hopplöst föråldrade idag och även våra barn och barnbarn kommer ha helt andra villkor när de en dag i framtiden ska göra entré på arbetsmarknaden.

Så vilka förändringar kan vi förvänta oss på arbetsmarknaden i framtiden och hur kan vi göra oss redo för dessa oavsett om man är ung som själv snart ska in på arbetsmarknaden eller om man vill göra det bästa för att hjälpa sina barn få en behaglig resa genom framtidens arbetsliv?

Nya tiders jobb

Det finns mycket i framtiden som är svårt att spå om men det finns ett antal trender som vi redan nu vet kommer ha stor påverkan på arbetsmarknaden inom den nära framtiden eller som redan har börjat bli kännbara.

  • Automatisering Digitalisering och automatisering gör att många typer av jobb kommer minska i betydelse eller försvinna helt. Detta rör inte bara uppenbara exempel såsom lastbilschaufförer som kan ersättas av självkörande fordon och fabriksarbetare vars arbetsuppgifter kan tas över av robotar. En högre utbildning och ett mer kvalificerat arbete är ingen garanti för att man inte i framtiden går säker från att inte kunna ersättas av en robot. Sofistikerad mjukvara kan redan idag minimera behovet av många typer av kontorsarbetare och även inom sjukvård och kirurgi utvecklas robotar som kan utföra många ingrepp och undersökningar snabbare och säkrare än den skickligaste mänskliga läkaren.
  • Rörlighet på arbetsmarknaden Tiden då man arbetade sig upp och gjorde en vertikal resa inom ett och samma företag i hela sitt yrkesliv är sedan länge förbi. Unga som ska in på arbetsmarknaden idag får vara beredda inte bara på att byta arbetsgivare ett flertal gånger utan även på att behöva sadla om och byta bransch på ett sätt som för endast någon generation sedan var mycket ovanligt.
  • Kontinuerlig vidareutbildning En bra utbildning har alltid varit viktigt för den som vill nå en bra position i arbetslivet. Men att kunna förlita sig på att en universitetsexamen ska garantera att man besitter eftersökt kompetens fram till pensionen är inte längre aktuellt. Istället måste man förbereda sig på att mycket av den kunskap man inhämtar idag snabbt kommer bli föråldrad. Därför får man vara beredd på att vidareutbilda sig kontinuerligt för att hålla sin kunskap aktuell. Detta kan ta sin form i traditionella universitetsutbildningar men i mycket högre grad är det kortare företagsinterna utbildningar och självstudier.
  • Internationalisering Att arbeta utomlands var tidigare något som var förbehållet de som kommit högre upp företagshierarkin eller de som besatt någon form av specialkompetens som det internationellt rådde brist på. Men i dagens globala värld är det mycket lättare att söka sig utomlands för alla typer av yrkesgrupper. Det räcker med att se till alla sjuksköterskor som valt att arbeta i Norge av löneskäl för att förstå detta.

Fortsätt läsa

LISTA – De bästa platserna att tälta i Sverige

Att tälta är ett underbart sätt att uppleva naturen på nära håll och Sverige har en mängd fantastiska platser för camping. Här kommer en lista på några av de bästa platserna för camping i Sverige, där du kan njuta...

Monopol

Monopol är ett känt brädspel som har underhållit människor i generationer och fortsätter att vara en populär del av spelvärlden. Spelet skapades av den amerikanske ingenjören Charles Darrow på 1930-talet och har sedan dess blivit ett av de mest...

När då då

När då då är ett populärt frågespel som flitigt har charmat spelare med sin enkla och på så vis tidlösa underhållning. Detta sällskapsspel har blivit en favorit bland både tonåringar och vuxna och fortsätter att locka till sig nya...