lördag, april 1, 2023

Skapa befriande innehåll

Kan man fuska i...

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du...

LISTA- 20 rikaste personerna...

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet...

MISSA INTE – 9...

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och...

Så spelas UNO

UNO är ett kortspel som vem som helst kan lära sig och ha...
HemEkonomiHur framtidens arbetsmarknad...

Hur framtidens arbetsmarknad kommer se ut

Att komma in på arbetsmarknaden och få sitt första jobb har alltid varit något av en milstolpe i livet. Men exakt hur det går till och vilken typ av jobb man kan förvänta sig att få göra har förändrats mycket med tiden. Många jobb som våra far- och morföräldrar hade som unga verkar hopplöst föråldrade idag och även våra barn och barnbarn kommer ha helt andra villkor när de en dag i framtiden ska göra entré på arbetsmarknaden.

Så vilka förändringar kan vi förvänta oss på arbetsmarknaden i framtiden och hur kan vi göra oss redo för dessa oavsett om man är ung som själv snart ska in på arbetsmarknaden eller om man vill göra det bästa för att hjälpa sina barn få en behaglig resa genom framtidens arbetsliv?

Nya tiders jobb

Det finns mycket i framtiden som är svårt att spå om men det finns ett antal trender som vi redan nu vet kommer ha stor påverkan på arbetsmarknaden inom den nära framtiden eller som redan har börjat bli kännbara.

  • Automatisering Digitalisering och automatisering gör att många typer av jobb kommer minska i betydelse eller försvinna helt. Detta rör inte bara uppenbara exempel såsom lastbilschaufförer som kan ersättas av självkörande fordon och fabriksarbetare vars arbetsuppgifter kan tas över av robotar. En högre utbildning och ett mer kvalificerat arbete är ingen garanti för att man inte i framtiden går säker från att inte kunna ersättas av en robot. Sofistikerad mjukvara kan redan idag minimera behovet av många typer av kontorsarbetare och även inom sjukvård och kirurgi utvecklas robotar som kan utföra många ingrepp och undersökningar snabbare och säkrare än den skickligaste mänskliga läkaren.
  • Rörlighet på arbetsmarknaden Tiden då man arbetade sig upp och gjorde en vertikal resa inom ett och samma företag i hela sitt yrkesliv är sedan länge förbi. Unga som ska in på arbetsmarknaden idag får vara beredda inte bara på att byta arbetsgivare ett flertal gånger utan även på att behöva sadla om och byta bransch på ett sätt som för endast någon generation sedan var mycket ovanligt.
  • Kontinuerlig vidareutbildning En bra utbildning har alltid varit viktigt för den som vill nå en bra position i arbetslivet. Men att kunna förlita sig på att en universitetsexamen ska garantera att man besitter eftersökt kompetens fram till pensionen är inte längre aktuellt. Istället måste man förbereda sig på att mycket av den kunskap man inhämtar idag snabbt kommer bli föråldrad. Därför får man vara beredd på att vidareutbilda sig kontinuerligt för att hålla sin kunskap aktuell. Detta kan ta sin form i traditionella universitetsutbildningar men i mycket högre grad är det kortare företagsinterna utbildningar och självstudier.
  • Internationalisering Att arbeta utomlands var tidigare något som var förbehållet de som kommit högre upp företagshierarkin eller de som besatt någon form av specialkompetens som det internationellt rådde brist på. Men i dagens globala värld är det mycket lättare att söka sig utomlands för alla typer av yrkesgrupper. Det räcker med att se till alla sjuksköterskor som valt att arbeta i Norge av löneskäl för att förstå detta.

Fortsätt läsa

Kan man fuska i roulette?

Roulette är ett hasardspel och därför finns det ingen garanti för att du vinner varje gång du spelar. Men vissa tror att de kan fuska med roulette, och även om det finns några sätt att göra det på är...

LISTA- 20 rikaste personerna i Sverige 2023

År 2023 förväntas de 20 rikaste personerna i Sverige ha en sammanlagd förmögenhet på 365 miljarder dollar. Det är en ökning från 333 miljarder dollar 2020 och 293 miljarder dollar 2018. Här är en titt på vilka som förväntas...

MISSA INTE – 9 spartips så att du klarar lågkonjunkturen

Se över dina utgifter och gör ändringar vid behovAtt granska dina utgiftsvanor och göra ändringar där det behövs är en viktig aspekt av att upprätthålla en sund ekonomi. Om du tar dig en stund varje månad för att gå...